Ймовірно, у нас айвар отримав би звання овочевої ікри , але кулінарна номенклатура велить називати його соусом, а ми не наважуємося це оскаржити.
Оскільки кожна сербська господиня має свій сімейний рецепт, то і варіацій у цього соусу достатньо. Деякі з них ми маємо намір розглянути далі.
Сербський аварів – рецепт
Якщо у вас є можливість приготувати овочі для айвара на вогнищі, то неодмінно скористайтеся нею. Приготування овочів над вугіллям додасть готовому соусу приємний аромат димку.
Інгредієнти: солодкий перець – 11 кг; баклажан – 740 г; часник – 5 зубків; гострий перець – за смаком; рослинне масло – 55 мл; оцет – 15 мл Приготування Обпаліть гострі і солодкі перчини на вогні до м'якості. По сусідству покладіть обсмажуватися і баклажан, також чекаючи, поки той дійде до повної готовності. Зніміть обгорілу з перців шкірку, видаліть насіння коробки. Обсмажений баклажан розділіть навпіл і выскребите м'якоть ложкою. Покладіть обсмажені овочі в чашу блендера, слідом додайте пасту з часникових зубков, оцет, олію, дрібку солі. Збийте все до однорідності і пробуйте, адаптуючи смак згідно вашим перевагам.
Рецепт айвара по-сербськи на зиму
Інгредієнти: солодкий перець – 640 г; томати – 480 м; баклажан – 270 г; часник – 2 зубки; оцет – 25 мл; оливкова олія – 75 мл. Приготування Перед тим, як приготувати сербську закуску айвар, підготуйте томати. Надріжте шкірку на плодах і бланшируйте їх близько хвилини, після чого зніміть шкірку. Розділіть томати на великі шматки разом з очищеними перцем і баклажанами. Обсмажте перці і баклажани першими, не забувши добре посолити, додати шматочки помідорів, часникове пюре, після чого зменшіть вогонь. Залиште айвар увариваться на плиті протягом години. В самому кінці виварювання влийте оцет і зніміть пробу. Якщо смак заготовки вас влаштовує, розподіліть айвар по чистим банкам, накрийте і відправте на стерилізацію, після чого загорніть.
Сербський соус айвар
Інгредієнти: солодкі перці – 790 г; баклажани – 390 г; часник – 2 зубки; сік одного лимона; жменя зелені петрушки. Приготування Овочі та часник в оболонці відправте запікати до м'якості при 200 градусах. М'якоть перців і баклажанів помістіть в блендер, слідом видавіть вміст часникових зубков. Додайте сік лимона, дрібку солі і петрушку. Збийте все до однорідності перед подачею.