Вернуться назад Распечатать

Айвар по-сербськи - рецепт

Айвар по-сербськи - рецепт
Ймовірно, у нас айвар отримав би звання овочевої ікри , але кулінарна номенклатура велить називати його соусом, а ми не наважуємося це оскаржити.
Оскільки кожна сербська господиня має свій сімейний рецепт, то і варіацій у цього соусу достатньо. Деякі з них ми маємо намір розглянути далі.

Сербський аварів – рецепт


Якщо у вас є можливість приготувати овочі для айвара на вогнищі, то неодмінно скористайтеся нею. Приготування овочів над вугіллям додасть готовому соусу приємний аромат димку.
Інгредієнти:

  • солодкий перець – 11 кг;

  • баклажан – 740 г;

  • часник – 5 зубків;

  • гострий перець – за смаком;

  • рослинне масло – 55 мл;

  • оцет – 15 мл


  • Приготування
    Обпаліть гострі і солодкі перчини на вогні до м'якості. По сусідству покладіть обсмажуватися і баклажан, також чекаючи, поки той дійде до повної готовності. Зніміть обгорілу з перців шкірку, видаліть насіння коробки. Обсмажений баклажан розділіть навпіл і выскребите м'якоть ложкою. Покладіть обсмажені овочі в чашу блендера, слідом додайте пасту з часникових зубков, оцет, олію, дрібку солі. Збийте все до однорідності і пробуйте, адаптуючи смак згідно вашим перевагам.

    Рецепт айвара по-сербськи на зиму


    Інгредієнти:

  • солодкий перець – 640 г;

  • томати – 480 м;

  • баклажан – 270 г;

  • часник – 2 зубки;

  • оцет – 25 мл;

  • оливкова олія – 75 мл.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати сербську закуску айвар, підготуйте томати. Надріжте шкірку на плодах і бланшируйте їх близько хвилини, після чого зніміть шкірку. Розділіть томати на великі шматки разом з очищеними перцем і баклажанами. Обсмажте перці і баклажани першими, не забувши добре посолити, додати шматочки помідорів, часникове пюре, після чого зменшіть вогонь. Залиште айвар увариваться на плиті протягом години. В самому кінці виварювання влийте оцет і зніміть пробу. Якщо смак заготовки вас влаштовує, розподіліть айвар по чистим банкам, накрийте і відправте на стерилізацію, після чого загорніть.

    Сербський соус айвар


    Інгредієнти:

  • солодкі перці – 790 г;

  • баклажани – 390 г;

  • часник – 2 зубки;

  • сік одного лимона;

  • жменя зелені петрушки.


  • Приготування
    Овочі та часник в оболонці відправте запікати до м'якості при 200 градусах. М'якоть перців і баклажанів помістіть в блендер, слідом видавіть вміст часникових зубков. Додайте сік лимона, дрібку солі і петрушку. Збийте все до однорідності перед подачею.