За своєю структурою і поживним властивостям терен нагадує «заморські» оливки, тому, приправивши плоди спеціями і маринадами, навіть у домашніх умовах можна отримати маринований терен, по смаку як оливки.
Оливки з терну в домашніх умовах
Терен, крім гастрономічної цінності, дуже корисний і при приготуванні традиційним способом маринування зберігає не лише корисні речовини, але перевершує оливки по своїм смаковим якостям. Розглянемо, як зробити оливки з терну.
Інгредієнти: плоди терну – 15 кг; сіль – 1 1/2 ст. ложки; цукор – 2 1/2 ст. ложки; бутони гвоздики – 4 шт.; лавровий лист – 2 шт.; перець горошком – 7 шт.; вода – 12 л. Приготування Готуємо плоди терну: перебираємо, очищаємо, промиваємо, обсушуємо і розміщуємо в заздалегідь простерилізованих банках.
Для маринаду сіль, цукор і спеції кладемо в каструлю і заливаємо водою. Доводимо основу маринаду до кипіння, додаємо оцет і готуємо маринад кілька хвилин. Гарячим розчином заливаємо банки з ягодами на 3 хвилини, потім зливаємо маринад і знову кип'ятимо. Повторно робимо заливку ягід і закриваємо банки. Закутані банки охолоджуємо і ставимо в холод на зберігання. Знімати пробу можна через 3-4 дні.
Терн солоний як оливки
Розглянемо класичний рецепт засолки, використовуючи плоди терну замість звичних нам овочів. Використовуючи таку техніку засолювання, плоди через тиждень перетворяться на оливки.
Інгредієнти: плоди терну – 980 р; сіль – 65 г; вода – 900 мл; лавровий лист – 2 шт.; перець горошком – 5 шт.; бутони гвоздики – 2 шт.; оливкова олія – 15 мл Приготування Підготовлені плоди терну розкладаємо по банках. Готуємо розсіл: у киплячу воду кладемо сіль і спеції, кип'ятимо пару хвилин, знімаємо з плити і охолодити до 25 градусів. Теплою водою заливаємо терен і наполягаємо близько 12 годин при кімнатній температурі, після чого щільно закриваємо банки кришками і відправляємо на тиждень в холод. У зазначений строк зливаємо розсіл, щоб уникнути бродіння. Перекладаємо плоди в чисті банки, вливаємо олію до домашніх оливкам з терну.
Терн маринований як оливки – рецепт
Інгредієнти: терен – 620 г; вода – 940 мл; сіль – 1 1/2 ч. ложки; тертий хрін – 2 ч. ложки; лист хрону – 1 шт.; лимонна кислота – 1 1/2 ч. ложки; часник – 3-4 зубчики. Приготування На дно банки викладаємо лист хрону. Терн змішуємо з половиною тертого хрону і подрібненим часником. Викладаємо плоди в банки і заливаємо киплячим маринадом з води, солі та лимонної кислоти. Кладемо залишився хрін зверху і закочує банки стерильними кришками.