Томатні супи готують із свіжих, консервованих у власному соку помідорів або з додаванням томат-пасти. Нижче розглянемо кілька цікавих варіацій насиченого першого страви.
Суп із свіжих томатів - рецепт
Інгредієнти: червоні помідори – 6 шт.; вершкове масло – 75 г; рис - 3 жмені; корінець петрушки; морква – 1 невелика шт.; цибуля – 1 шт.; томатна паста натуральна - 65 г; пісне масло; сіль, перець, зелень; сметана. Приготування Очищену цибулю дрібно наріжте, моркву і корінець петрушки потрібно очистити і теж нарізати дрібно або подрібнити на крупній тертці. Спасеруйте цибулю на суміші соняшникової олії та вершкового масла. Додайте моркву і корінець петрушки. Викладіть овочеву масу в невелику каструльку, влийте трохи води. Додайте промитий рис, поставте на вогонь, проваріть п'ять хвилин.
Тим часом помідори бланшируйте, видаліть з них шкірку. Подрібніть томати ножем або пропустіть через велике сито. Додайте помідори разом з пастою в суп, поперчіть, присоліть, дочекайтеся кипіння і проваріть ще пару хвилин. Перед подачею заправте сметаною і зеленню.
Італійський суп-пюре з томатів
Інгредієнти: томати черрі – 750 г; свіжий базилік (фіолетовий) - 15 г; часник - 1 зубок; оливкова масло - 75 г; картопля - 1 шт.; томатна паста натуральна - 1 ст. ложки; бальзамічний оцет - 10 г; сіль, перець. Приготування Духовку розігрійте. Шкірку з помідорів надріжте хрест-навхрест і обдайте окропом. Очищені помідори наріжте великими кільцями і розкласти на змащеному олією деку. Сюди ж покладіть часниковий зубчик прямо в шкірці, а поверх томатних шматочків додайте листочки базиліка. Ставте деко в духовку на півгодини.
Тим часом відваріть картоплю у воді з доданою томатною пастою. Запечені помідори пюрируйте блендером (часник звільніть від лушпиння), додайте картоплю і знову все збийте до стану пюре. Приправте суп-пюре сіллю, перцем, олією і бальзаміком.
Суп з томатів з сиром
Інгредієнти: томати – 560 г; цибулю, моркву – по 45 г; часник - 2 зубчики; оливкова олія, сіль, перець; бульйон – 750 мл; орегано, паприка – по 5 г; твердий сир - 115 г; помідори у власному соку - 375 р. Приготування Духовку розігрійте. Деко застеліть пергаментом і розподіліть на ньому овочі: помідори, цибулю і морквину, полийте олією. Посипте сіллю з перцем. Окремо у фольгу загорніть зубки часнику і запікайте все півгодини.
Запечені овочі відправте в каструлю разом з консервованими помідорами, приправами і залийте все бульйоном. Після того, як суп закипить, перелийте його в блендер і подрібніть масу до однорідності. Поверніть страву на вогонь, підігрійте повторно і змішайте з заздалегідь натертим сиром. Варіть поки сир не розплавиться. Сервіруйте блюдо, посипати невеликою кількістю сиру.
Холодний суп гаспачо з томатів
Інгредієнти: хліб не свіжий - 50 г; стиглі томати (червоні, м'які) – 90 г; болгарський перець - 70 г; огірок свіжий - 55 г; цибуля - 25 г; часник - 2 зубчики; оливкова олія – 25 г; винний оцет - 15 мл Приготування Очистивши огірок розділіть на великі шматочки. Крупно наріжте помідори і перець. Надішліть овочі в блендер, додайте сюди цибулю, влийте оцет і масло. Останніми киньте шматочки хліба і пробивайте масу до максимальної однорідності. Далі вміст пропустіть через дрібне сито, щоб крем-суп став ідеальною гладкою і однорідної консистенції. Тепер страву можна додатково охолодити або кинути в тарілку кілька кубиків льоду перед подачею.