Вернуться назад Распечатать

Суп з томатів

Суп з томатів
Томатні супи готують із свіжих, консервованих у власному соку помідорів або з додаванням томат-пасти. Нижче розглянемо кілька цікавих варіацій насиченого першого страви.

Суп із свіжих томатів - рецепт


Інгредієнти:

  • червоні помідори – 6 шт.;

  • вершкове масло – 75 г;

  • рис - 3 жмені;

  • корінець петрушки;

  • морква – 1 невелика шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • томатна паста натуральна - 65 г;

  • пісне масло;

  • сіль, перець, зелень;

  • сметана.


  • Приготування
    Очищену цибулю дрібно наріжте, моркву і корінець петрушки потрібно очистити і теж нарізати дрібно або подрібнити на крупній тертці. Спасеруйте цибулю на суміші соняшникової олії та вершкового масла. Додайте моркву і корінець петрушки. Викладіть овочеву масу в невелику каструльку, влийте трохи води. Додайте промитий рис, поставте на вогонь, проваріть п'ять хвилин.
    Тим часом помідори бланшируйте, видаліть з них шкірку. Подрібніть томати ножем або пропустіть через велике сито. Додайте помідори разом з пастою в суп, поперчіть, присоліть, дочекайтеся кипіння і проваріть ще пару хвилин. Перед подачею заправте сметаною і зеленню.

    Італійський суп-пюре з томатів


    Інгредієнти:

  • томати черрі – 750 г;

  • свіжий базилік (фіолетовий) - 15 г;

  • часник - 1 зубок;

  • оливкова масло - 75 г;

  • картопля - 1 шт.;

  • томатна паста натуральна - 1 ст. ложки;

  • бальзамічний оцет - 10 г;

  • сіль, перець.


  • Приготування
    Духовку розігрійте. Шкірку з помідорів надріжте хрест-навхрест і обдайте окропом. Очищені помідори наріжте великими кільцями і розкласти на змащеному олією деку. Сюди ж покладіть часниковий зубчик прямо в шкірці, а поверх томатних шматочків додайте листочки базиліка. Ставте деко в духовку на півгодини.
    Тим часом відваріть картоплю у воді з доданою томатною пастою. Запечені помідори пюрируйте блендером (часник звільніть від лушпиння), додайте картоплю і знову все збийте до стану пюре. Приправте суп-пюре сіллю, перцем, олією і бальзаміком.

    Суп з томатів з сиром


    Інгредієнти:

  • томати – 560 г;

  • цибулю, моркву – по 45 г;

  • часник - 2 зубчики;

  • оливкова олія, сіль, перець;

  • бульйон – 750 мл;

  • орегано, паприка – по 5 г;

  • твердий сир - 115 г;

  • помідори у власному соку - 375 р.


  • Приготування
    Духовку розігрійте. Деко застеліть пергаментом і розподіліть на ньому овочі: помідори, цибулю і морквину, полийте олією. Посипте сіллю з перцем. Окремо у фольгу загорніть зубки часнику і запікайте все півгодини.
    Запечені овочі відправте в каструлю разом з консервованими помідорами, приправами і залийте все бульйоном. Після того, як суп закипить, перелийте його в блендер і подрібніть масу до однорідності. Поверніть страву на вогонь, підігрійте повторно і змішайте з заздалегідь натертим сиром. Варіть поки сир не розплавиться. Сервіруйте блюдо, посипати невеликою кількістю сиру.

    Холодний суп гаспачо з томатів


    Інгредієнти:

  • хліб не свіжий - 50 г;

  • стиглі томати (червоні, м'які) – 90 г;

  • болгарський перець - 70 г;

  • огірок свіжий - 55 г;

  • цибуля - 25 г;

  • часник - 2 зубчики;

  • оливкова олія – 25 г;

  • винний оцет - 15 мл


  • Приготування
    Очистивши огірок розділіть на великі шматочки. Крупно наріжте помідори і перець. Надішліть овочі в блендер, додайте сюди цибулю, влийте оцет і масло. Останніми киньте шматочки хліба і пробивайте масу до максимальної однорідності. Далі вміст пропустіть через дрібне сито, щоб крем-суп став ідеальною гладкою і однорідної консистенції. Тепер страву можна додатково охолодити або кинути в тарілку кілька кубиків льоду перед подачею.