Завдяки своєму кисло-солодкого смаку, аґрусовий соус можна сервірувати не тільки зі свининою та дичиною, але і доповнювати ним птицю і рибу. Детальніше про різновиди цієї цікавої зимової заготівлі ми поговоримо в рецептах нижче.
Соус з агрусу до м'яса – рецепт
Цей базовий соус складається всього з чотирьох інгредієнтів і може подаватися до свинині і курятині. Зрозуміло, ніхто не забороняє урізноманітнити базу прянощами по своєму смаку, особливо враховуючи те, що всі смаки в рамках цього рецепту вже добре збалансовані між собою.
Інгредієнти: коричневий цукор – 145 г; агрус – 1 ст.; сік ананаса – 45 мл; лимонний сік – 15 мл Приготування Якщо ви плануєте зберігати соус в коморі всю зиму, то попередньо необхідно простерилізувати використану тару та кришки до неї. Поки банки стоять на стерилізації, прийміть за сам соус.
Поставте сотейник на максимальний вогонь, всипте промиті ягоди і додайте цукор. Відразу ж слідом влийте сік лимона і ананаса, після чого починайте розминати ягоди виделкою. Через 5 хвилин зменшіть вогонь наполовину, продовжуйте варити соус, пюрируя його до досягнення бажаної консистенції (можна і зовсім збити вміст сотейника блендером!). По закінченні часу знову прикрутіть вогонь на половину і продовжуйте варити соус, помішуючи, ще 10 хвилин. Коли він загусне до такої міри, що буде покривати ложку рівномірним шаром, розлийте соус за стерильною тарі і закатайте.
Соус до м'яса з зеленого агрусу з часником
Ця версія соусу віддає азійськими нотками завдяки наявності цедри лайма, імбиру і часнику в рецепті. Для легкої гостроти можна додати як свіжий, так і сушений перець чилі. Такий соус підходить до птиці, жирній рибі і свинині.
Інгредієнти: аґрус – 430 г; цукор – 95 г; шматочок імбиру з великий палець; часник – 1 зубок; цедра 1 лайма. Приготування Перед тим, як приготувати соус з агрусу до м'яса, очистіть від плодоніжок самі ягоди, а тару для консервування поставте на стерилізацію разом з кришками.
Помістіть аґрус в сотейник і всипте цукор. Відразу ж слідом додайте пюрированный часник, нарізаний тонкими пластинами імбир і цедру одного лайма. Розімніть ягоди виделкою, щоб пустити сік, а потім проваріть 10 хвилин. Спробуйте соус, якщо він недостатньо кислуватий, додайте трохи лаймового соку. Розлийте заготовку по банкам і закатайте.
Соус з червоного агрусу до м'яса
Інгредієнти: аґрус – 1/2 ст.; соєвий соус – 15 мл; цукор – 25 г; вода – 110 мл; гілочка розмарину. Приготування Агрус покладіть в сотейник і тримайте на вогні, поки ягоди не розм'якшиться і не почнуть лопатися. Розімніть агрус виделкою, додайте сою, цукор, влийте воду і покладіть гілочку розмарину для аромату. Тримайте соус на вогні, помішуючи, до досягнення бажаної густоти, після чого загорніть в стерильних банках.
Такий соус хороший зі свининою і філе яловичини.
Кисло-солодкий соус до м'яса з агрусу
Інгредієнти: аґрус – 230 г; гілочка бузини; лимонний сік – 10 мл; вершкове масло – 25 г; цукор – 55 р. Приготування Розтопіть вершкове масло разом з цукром, поки кристали не розчиняться. Додайте ягоди агрусу, сік лимона і бузину, залиште соус нудитися близько 15 хвилин. Після, готовий соус можна збити блендером для більшої однорідності, або відразу так, злегка неоднорідним, закатати в стерильних банках.