Краснодарський соус є незмінною класикою у своєму сегменті і вже протягом довгого часу користується неабиякою популярністю. Гармонійне поєднання томату, спецій у цій приправі робить її незамінною для доповнення безлічі страв або їх подачі.
Особливо смачним виходить краснодарський соус в домашніх умовах з натуральних компонентів, а як заготовити його на зиму ви дізнаєтеся з наших рецептів нижче.
Смачний томатний краснодарський соус в домашніх умовах – рецепт на зиму
Інгредієнти: помідори стиглі – 08 кг; вода – 35 мл; солодкі яблука – 03 кг; мелений чорний перець – 5 р; кориця мелена – 2 щіпки; горіх мускатний мелений – 2 щіпки; червоний пекучий мелений перець – 2 щіпки; зубці часникові – 3 шт.; цукровий пісок – 20 г; йодована сіль не кам'яна – 15 г; оцет яблучний – 35 мл Приготування Для приготування соусу підійдуть не тільки добірні помідори, але і плоди другого сорту, з підім'ятими боками, прим'яті і м'які. Моєму їх, обрізаємо при необхідності зіпсовані місця і розрізаємо м'якоть на дві-чотири частини, залежно від розміру. Поміщаємо томатну основу в емальовану ємність, вливаємо зовсім трохи водички і маємо посудину на вогні. Після закипання проварюємо томати хвилин двадцять.
Яблучка готуємо тим же манером. Промиті плоди позбавляємо від хвостиків і серцевини, розрізаємо на частини і в окремій ємності з невеликою кількістю води припускаємо до м'якості приблизно стільки ж скільки і помідори. Тепер пюрируем томатну і яблучну основу і після цього перетираємо через меленькое сито. З'єднуємо два види пюре тепер уже в одній ємності і протушиваем разом хвилин двадцять при періодичному помішуванні. Тепер додаємо в соус мелену корицю, мускатний горіх, а також чорний і червоний пекучий перець, додаємо сіль і цукор і тушкуємо хвилин десять. Після цього додаємо перетерті часникові зубці і оцет, припускаємо при ледь помітному кипінні ще п'ять хвилин і розливаємо по заздалегідь підготовленим сухим і стерильним скляним ємкостей. Для самостерилизации перевертаємо банки кришками вниз і грунтовно закутуємо чим-небудь теплим.
Краснодарський соус на зиму з помідор – рецепт без яблук
Інгредієнти: помідори стиглі – 16 кг; ріпчаста цибуля – 120 г; очищена вода – 60 мл; мелений чорний перець – 5 р; кориця мелена – 2-3 щіпки; горіх мускатний мелений – 2 щіпки; запашний перець (горошини) – 10 шт.; червоний пекучий мелений перець – 1-2 щіпки; зубці часникові – 3 шт.; петрушка (зелень) – 15-20 г; цукровий пісок – 110 г; йодована сіль не кам'яна – 35 г; оцет яблучний – 35 мл Приготування Для тих, кого бентежить присутність в соусі яблук, представляємо варіант приготування приправи без їх участі. Цей краснодарський соус дещо відрізняється від класичного і за смаком і по текстурі, але виходить не менш смачним і ароматним. Для консервації краснодарського соусу на зиму споліскуємо помідори, розрізаємо їх на декілька часток і вкладаємо їх в емальовану ємність. Туди ж відправляємо очищену від лушпиння та порізану довільно цибулю, додаємо трохи води і ставимо посудину на плиту. Після закипання вмісту ємності проварюємо його хвилин двадцять. Після цього зливаємо надлишки води, а овочі перетираємо через ситечко. Повертаємо пюре в каструлю, даємо йому прокипіти ще хвилин двадцять, а потім додаємо перчик, корицю, цукровий пісок і сіль кам'яну не йодовану і уварюємо соус ще хвилин десять.
Тепер вливаємо оцет, вводимо перетерті або видавлені через прес часникові зубчики і дрібненько порізану зелень, варимо масу п'ять хвилин і можемо розкладати її по стерильним баночках. Після самостерилизации під ковдрою і повільного остигання маємо заготовку в комори на зберігання.