Цей гострий класичний американський соус ділиться на 5 видів, але головний, класичний, на відміну від інших, проходить тримісячну витримку в бочках із деревини. Ферментація такого роду допомагає домогтися набагато більш тонкого смаку продукту, виробити кислинку і посилити гостроту.
Склад соусу табаско не розголошується, проте відомо, що він складається з кайенского перцю, солі і оцту. Знаючи це, домашні кулінари з усього світу кинулися адаптувати рецепт приготування в умовах звичайної кухні. Деякі з цих рецептів ми опишемо далі.
Класичний рецепт соусу табаско
Цей найпростіший і базовий рецепт дозволяє досягти максимальної схожості з оригінальним соусом. В рамках рецепта можна використовувати кайенский перець, як в оригінальному рецепті, або перець чилі, куди більш доступний в наших краях.
Інгредієнти: гострий перець (чилі або кайенский) – 17 кг; сіль – 35 г; вода – 475 мл; оцет – 920 мл Приготування Для приготування соусу табаско своїми руками, досить озброїтися потужним блендером і покласти в його чашу всі наведені у списку інгредієнтів. Врахуйте, що якщо ви хочете отримати не дуже гострий соус, то перед подрібненням можна отримати з насіння перців. Збийте всі компоненти соусу разом до отримання маси пюреподібної консистенції. Розлийте соус по чистим банкам і залиште в теплі приблизно на тиждень. За цей час соус почне бродити, тому необхідно буде давати вихід утворився газу. Для цього хоча б раз у добу відкривайте кришку на банках. По закінченні часу готовий соус можна зберігати в холодильнику аж до трьох місяців.
Рецепт соусу табаско в домашніх умовах
Для любителів гострого соусу з трохи більш багатим смаком, пропонуємо втілити в життя цю варіацію соусу з часником і хріном у складі. Цей рецепт зараховується до класичними рецептами виробництва 1947 року.
Інгредієнти: кайенский перець – 36 шт.; часник – 1 зубок; цукор – 15 г; пучку солі; вода – 235 мл; оцет – 235 мл; тертий хрін – 1 ч. ложка. Приготування Змішайте воду разом з оцтом і додайте суміш на середньому вогні. Дайте суміші дійти до кипіння, покладіть зубок часнику, кайенский перець і тертий хрін. Залиште всі варитися до тих пір, поки часник і хрін не розм'якшаться, а потім зніміть суміш з вогню, відкиньте на сито і добре перетріть. Поверніть соус назад на плиту, доповніть цукром і сіллю, а потім, після повторного закипання, розлийте по чистим банкам. Готовий табаско краще зберігати в холодильнику.
Гострий соус табаско
Максимальної гостроти можна домогтися скороченням кількості рідини в рецепті, тому цей рецепт призначений для любителів екстремальної гостроти.
Інгредієнти: перці табаско – 12 шт.; часник – 1 зубок; оцет – 115 мл; сіль, цукор – по 1/2 ч. ложки. Приготування Попередньо можете видалити насіння з перцю або залишити їх цілими. Покладіть перці в оцет разом з зубками часнику і варіть до розм'якшення. Коли перці будуть готові, протріть все через сито, а отримане пюре приправте і розведіть до консистенції жирних вершків з допомогою додаткової кількості оцту, якщо в цьому буде необхідність.
З метою тривалого зберігання соус додатково кип'ятять і розливають по стерильним пляшках.
Як приготувати соус табаско в домашніх умовах?
Інгредієнти: перці табаско – 20 шт.; часник – 4 зубки; ріпчаста цибуля – 85 м; рослинна олія – 15 мл; оцет – 235 мл; вода – 475 мл Приготування Швидко обсмажте перці разом з шматочками цибулі і часником протягом пари хвилин. Після того, як цибуля підрум'яниться, влийте в сотейник суміш води і оцту, після чого доведіть все до кипіння і залиште на 20 хвилин. Приготування соусу табаско майже завершено. Дайте суміші охолонути до теплого стану, потім протріть її через сито.