Останнім часом все більш популярними стають ягідні соуси, витісняючи класичні кетчупи. Особливо гарні такі заготовки до м'яса, особливо до запеченої птиці або риби. А готувати їх можна як безпосередньо перед вживанням, так і для тривалого зберігання на зиму. Другий варіант ми розглянемо більш докладно і запропонуємо рецепти заготівлі соусу з червоної смородини.
Кисло-солодкий соус з червоної смородини з часником на зиму - рецепт
Інгредієнти: смородина червона – 440 г; часникові зубці – 3 шт.; базилік (гілочки) – 3-4 шт.; цукровий пісок – 20-30 г; сіль кам'яна – 30-45 г; перець свежеперемолотый чорний і чилі – за смаком. Приготування Червону смородину для приготування соусу вибираємо стиглу, позбавляє її від плодоніжок і разом з очищеними часниковими зубцями і промитими і обсушеними гілочками базиліка пропускаємо через м'ясорубку або ж перебиваємо блендером. При такій обробці в соусі будуть присутні кісточки смородини. При бажанні від них можна позбутися, підготувавши ягідне пюре окремо. Для цього подрібнюємо смородину і перетираємо її через ситечко. Для кращого відділення м'якоті можна прогріти перекручену масу до кипіння, а тільки після цього приступати до позбавлення від кісточок.
Поміщаємо соус в каструлю або сотейник, приправляємо сіллю, цукровим піском і двома видами перчика, даємо закипіти, і проварюємо при помірному кипінні три хвилини. Залишилося тільки розлити готовий гарячий соус по завчасно простерилизованным баночках, закупорити провареними кришками і після охолодження поставити на полицю холодильника для зберігання.
Кисло-солодкий соус з червоної смородини з часником на зиму - рецепт
Інгредієнти: смородина червона – 995 г; оцет (9%) – 110 мл; сіль кам'яна не йодована – за смаком; цукровий пісок – 490 г; сіль кам'яна – 30-45 г; кориця мелена – 1/2 ч. ложки; гвоздика мелена – 10 г; перець свежеперемолотый чорний і запашний – по 1/2 ч. ложці. Приготування Приготувати такий соус надзвичайно просто. Із стиглих ягід смородини віджимаємо сік, попередньо потримавши їх кілька секунд в мікрохвильовій печі. Поміщаємо ягідну масу на плиту і прогріваємо до появи початкових ознак кипіння. Відразу ж зменшуємо жар і всипаємо склянку цукрового піску. Розмішуємо безперервно вміст посудини і прогріваємо хвилин п'ять, після чого додаємо цукор, що залишився і варимо соус ще стільки ж. Тепер доводимо заготовку до смаку сіллю, додаємо спеції і оцет, прогріваємо пару хвилин і тут же розливаємо по стерильним судинах. Після закупорювання поміщаємо заготовки кришками вниз під теплий плед або ковдру для повільного остигання і самостерилизации.
Як приготувати гострий томатний соус із червоною смородиною на зиму?
Інгредієнти: червона смородина – 340 г; помідори – 520 г; часникові зубці – 4-5 шт.; оливкова або соняшникова без аромату масло – 85 мл; цукровий пісок – 60 г; сіль кам'яна – 20 г; оцет бальзамічний – 35 мл; запашний перець (горошини) – 6 шт.; крохмаль – 10 г; перець чилі (мелений) – 5 г або по смаку; перець свежеперемолотый чорний – 5 г або по смаку. Приготування Дуже цікавим на смак і пікантним виходить соус з червоної смородини і помідор. Для його приготування стиглі м'ясисті помідори миємо, розрізаємо на частини і укладаємо в каструлю або сотейник. Прогріваємо помідорну масу до кипіння і проварюємо хвилин десять, після чого перетираємо через ситечко, відокремлюючи непотрібні нам зернятка і шкурки. Червону смородину споліскуємо, позбавляємо при необхідності від плодоніжок і на кілька секунд ставимо в мікрохвильову піч. Після цього віджимаємо з ягід сік і виливаємо його до томатного пюре. Маємо заготовку на вогні і варимо при ледь помітних ознак кипіння при періодичному помішуванні протягом півгодини. Тепер додаємо сіль, цукор, перець духмяний (горошини), чорний і чилі (мелений), вливаємо олію і уварюємо соус ще хвилин двадцять. Після цього додаємо очищені і продавлені через прес часникові зубки, вливаємо оцет, витримуємо на вогні ще хвилинку, а потім при необхідності, якщо густина заготовки недостатня вводимо крохмаль. Його необхідно попередньо розвести в невеликій порції водички. Прогріваємо соус до загустіння і тут же розливаємо по завчасно підготовленим стерильним ємкостей. Укупориваем баночки герметично і закутуємо для повільного остигання і самостерилизации.