Правильно приготовлений сливовий соус володіє чудовим ароматом і багатим смаком з безліччю відтінків і підкреслює смак м'ясних страв. Далі розглянемо цікаві рецепти пікантного ткемалі з терну і заготовимо його на зиму.
Ткемалі з терну на зиму - класичний рецепт
Інгредієнти: На 1 кг сливи:
кухонна сіль - 2 ч. ложки; вода - 100 мл; гострий червоний перець - 1 стручок; часник - 5 зубчиків великий пучок кінзи і кропу; м'ята - 5 листочків. Приготування Спершу видаліть кісточки з терну, посипте часточки сіллю і почекайте, поки зливу пустить сік. Поставте каструльку на вогонь, додайте води, дочекайтеся закипання і проваріть 5 хвилин, помішуючи. Тепер додайте подрібнений перець і проварити ще 5 хвилин, а потім додайте подрібнену зелень. Проваріть ще пару хвилин, додайте пюрированный часник. Перемішайте і вимикайте вогонь. Перелийте соус в блендер і подрібніть до максимальної однорідності. Соус вже готовий до вживання. А щоб заготовити його на зиму, розлийте гарячий ткемалі по стерилізованим маленьких баночках, укупорьте і відправте на зберігання.
Як приготувати соус ткемалі з терну на зиму - рецепт
Інгредієнти: терен – 2 кг; помідори – 300-400 г; вода – 235 мл; зубці часнику – 6 шт.; м'ята – 4 гілочки; гострий перець – 1 стручок; коріандр – 25 г; яблучний оцет (натуральний) – 25 мл; цукор – 110 г; мед – 25 г; сіль – 55 р. Приготування Терн ретельно промийте, позбавте від кісточки і відправляйте часточки в підходящу каструлю. Туди ж влийте воду, ставте на вогонь і варіть 10 хвилин. Потім сливу ретельно перетріть через ситі і томіть суміш при слабкому кипінні.
Тим часом подрібніть через м'ясорубку часник, гострий перець, зелень і помідори. Додайте цю суміш до терну і влийте ложку меду. Далі додайте трохи оцту, всипте цукор, сіль і проваріть соус кілька хвилин, постійно помішуючи, щоб не пригоріла. Готове ткемалі з терну розлийте по стерильним ємкостей, укупорьте кришками і відправте під ковдру на самостерилизацию.
Ткемалі з терну на зиму - швидкий рецепт
Інгредієнти: терен – 2 кг; зелень різна (кінза, петрушка, кріп) – 175 г; чебрець – 45 г; часник – 1 велика голівка; сіль, цукор. Приготування Спершу сливу складіть у каструлю, додайте чебрець і тушкуйте 15 хвилин на повільному вогні. Потім перетріть терен через сито і проваріть масу близько години, знімаючи піну. Зелень промийте, обсушіть і разом з очищеним часником подрібніть в блендері. Додайте суміш в тернове пюре, посоліть, за бажанням додайте цукор і розливайте гарячий соус за стерильною тарі, укупоривайте і відправте на самостерилизацию під ковдру на пару днів.