Останнім часом особливо популярні несолодкі і гострі соуси , приготовані на основі фруктів або ягід. Серед них заготовки з журавлини, червоної смородини, брусниці, аґрусу, а також калини і ще багато і багато інших. Кожен з них знаходить своїх вірних шанувальників, які відмовляються від інших соусів на його користь.
Запропоновані рецепти особливо порадують шанувальників чорної смородини, так як соус ми будемо готувати саме з неї.
Соус з чорної смородини до м'яса - рецепт
Інгредієнти: смородина чорна (свіжа або заморожена) – 190 г; масло селянське вершкове – 45 г; вода очищена – 95 мл; вино червоне сухе – 95 мл; цукровий пісок – 20 г; сіль кам'яна – 1 щіпка; перець мелений чорний – 1 щіпка; м'ята сушена – 1 ч. ложка. Приготування У сотейник викладаємо масло вершкове, даємо йому розтопитися, після чого закладаємо цукровий пісок і попередньо промиті ягоди смородини. Вливаємо воду очищену і вино сухе червоне і після закипання при частому помішуванні припускаємо суміш протягом п'яти хвилин. Тепер додаємо м'яту, перчик і трохи солі, витримуємо соус на вогні ще десять секунд, а потім знімаємо з плити і коли маса трохи охолоне, перебиваємо її блендером.
Перетираємо основу соусу з смородини через ситечко і даємо їй повністю охолонути і загуснути.
Гострий соус з чорної смородини на зиму
Інгредієнти: смородина чорна – 490 г; великий стручок гострого перцю – 1/2 шт.; вода очищена – 295 мл; мелена солодка паприка – 10 г; цукровий пісок – 110 г; сіль кам'яна – за смаком; мелений коріандр – 10 г; запашний перець (горошини) – 10 р. Приготування Смородина для приготування соусу повинна бути неодмінно самої стиглої. Перебираємо ягоди, гарненько промиваємо і при необхідності обриваємо наявні плодоніжки.
Заливаємо підготовлену чорну смородину водою і ставимо на плиту. Після повного закипання додаємо в ємність горошини запашного перчика. Варимо вміст посудини протягом п'ятнадцяти хвилин, а потім даємо трохи охолонути і перетираємо через ситечко, відокремлюючи шкірки, кісточки і горошини перцю.
До отриманого смородиновому пюре додаємо цукровий пісок, закладаємо очищений і нарізаний дрібненько стручок гострого перцю, всипаємо мелений коріандр і солодку паприку. Маємо масу на вогні і уварюють протягом п'ятнадцяти хвилин.
По закінченні часу розливаємо заготовку з сухим і стерильним судинах, укупориваем герметично, даємо охолонути і переміщаємо на зберігання до інших заготовок.
Кисло-солодкий соус з чорної смородини – рецепт з помідорами і часником
Інгредієнти: смородина чорна (свіжа або заморожена) – 210 г; червоне напівсухе вино – 160 мл; соус соєвий – 55 мл; часникові зубці – 3 шт.; помідори стиглі – 200 г; цукровий пісок – 30 г; перець чорний і червоний гострий – за смаком. Приготування Для приготування соусу нам спочатку знадобиться відразу ж два сотейника або ковшика. В один з них викладаємо перебрані і промиті ягоди смородини і вливаємо червоне напівсухе вино, а в іншій вимиті і розрізані на частини помідори. Даємо вмісту обох посудин закипіти і проварюємо при періодичному помішуванні протягом п'ятнадцяти хвилин. Після цього і смородину, і томати перетираємо через ситечко, з'єднуємо обидва пюре в одному сотейнику, даємо закипіти і уварюємо ще трохи до бажаної текстури.
В кінці варіння додаємо очищені і перетерті на тертці часникові зубці, кидаємо мелений чорний і гострий перець, додаємо цукровий пісок, вливаємо соєвий соус, прогріваємо суміш ще хвилинку і знімаємо з плити. Після того, як соус охолоне і настоїться, можна використовувати його для доповнення улюблених страв.