Іноді смак навіть улюблених страв кілька приїдається. Але ви зможете поглянути на них з іншого боку, якщо приготуєте оригінальний соус з огірків на зиму.
Соус зі свіжих огірків і кавунових кірок на зиму
Найчастіше ми викидаємо кірки від арбузов. А от якщо ви надумаєте їх зберегти і заготовите на зиму разом з не дуже переспевшими огірками, ви отримаєте дуже оригінальну заправку. З усіх рецептів соусу з огірків на зиму цей по праву можна назвати самим незвичайним.
Інгредієнти: кориця – 025 ч. ложки; огірки – 800 г; кмин і коріандр – за смаком; кавунові кірки – 250 г; чорний перець – 1 ч. ложка; ріпчаста цибуля – 250 г; яблучний оцет (6%) – 75 мл; цукор – 05 склянки; томатний сік – 600 мл; сіль – 2 ч. ложки; соняшникова олія – 50 мл; часник – 3 зубчики; гострий перець – за смаком. Приготування Видаляємо з кавунових кірок залишки м'якоті і зелену шкірку, а потім нарізаємо маленькими кубиками. Цибулю чистимо і дрібно рубаємо. Бажано взяти томатний сік з м'якоттю, але підійдуть і звичайні томати, з яких знімають шкірку і перетворюють в пюре за допомогою блендера. Наливаємо одержаний томатний сік в каструлю і засипаємо туди цибулю. Додаємо рослинне масло і цукор, солимо і протушиваем суміш на середньому вогні приблизно 25 хвилин.
Огірки ріжемо невеликими кубиками і перемішуємо з кавуновими кірками. Гострий перець і часник рубаємо як можна дрібніше. Коли цибуля стане м'яким і прозорим, додаємо в каструлю огірки, часник, гострий перець і кавунові кірки. Потім у такий соус з огірків і помідорів на зиму наливаємо яблучний оцет і приправляємо спеціями. Тушкуйте суміш ще близько півгодини, потім розлийте її по попередньо простерилизованным банкам, загорніть і залиште остигати в перевернутому вигляді.
Соус на зиму з переросли огірків
Не поспішайте викидати переспілі огірки: з них можна зробити чудову заправку. В Америці з усіх заготовок на зиму популярний саме такий соус з огірків.
Інгредієнти: гостра гірчиця – 3 ч. ложки; ріпчаста цибуля – 350 г; огірки – 700 г; черешкова селера – 300 г; гірчиця із зернами – 3год. ложки; сіль – 125 г; болгарський перець – 3 шт.; цукор – 500 г; червоний гострий перець – 3 шт.; вода – 250 мл Приготування Почистіть огірки, натріть їх, використовуючи крупну тертку і залиште в друшляку або сіте для стікання соку. Селера добре вимийте і очистіть від жорстких волокон, а потім наріжте дуже дрібними шматочками (можна це зробити в блендері, але не доводити до стану пюре). Солодкий перець і цибулю вимийте і нарубаєте дрібними шматочками. Потім змішайте всі овочі, крім огірків. Після цього додайте огірки, все добре перемішайте і посоліть.
Залиште овочеву суміш в друшляку або сіте стікати на ніч. У огірковий сік, отриманий до додавання солі, засипте цукор, гірчицю, ставте на плиту і чекайте закипання. Після цього додайте овочеву суміш, перемішайте, доведіть до кипіння і проваріть хвилин п'ять, періодично помішуючи. Розлийте соус з попередньо простерилизованным банкам, загорніть і після охолодження перенесіть у прохолодне місце.