Щоб зберегти яблука до зими, з них можна зробити варення, повидло, джем, сік, желе і навіть соус. Саме він є чудовим доповненням до будь-яких страв і надає м'яса або риби дивний присмак і пікантність, наповнюючи організм вітамінами. Давайте розглянемо з вами деякі цікаві рецепти яблучних соусів на зиму.
Соус з яблук і помідорів на зиму
Інгредієнти: цибуля біла ріпчаста – 115 г; цукор дрібний – 15 г; помідори м'ясисті – 15 кг; яблука червоні – 245 г; яблучний оцет – 55 мл; спеції. Приготування Промиті помідори шаткуємо на кілька частин, а цибулю чистимо і розрізаємо кубиками. Яблука обполіскуємо, обробляємо і подрібнюємо скибочками. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти в мисці й доводимо вміст до закипання. Після, проварюємо масу хвилин 20 і збиваємо все блендером до однорідного стану. Далі уварюємо соус 40 хвилин, кидаємо всі спеції, цукор і дрібну сіль. Пробуємо на смак і обережно вливаємо яблучний оцет. Тушкуємо ще 15 хвилин, а потім розливаємо соус в теплі баночки і відразу ж закатуємо.
Соус з кислих яблук на зиму
Інгредієнти: яблука кислі – 15 кг; цибуля біла ріпчаста – 510 г; цукор білий – за смаком; ізюм темний – 55 г; винний оцет – 210 мл; сіль йодована – 5 м; вода питна – 130 мл; мелена гвоздика – щіпка; гострий мелений перець – щіпка. Приготування Родзинки замочуємо, а через 15 хвилин відкидаємо на друшляк і просушуємо. Яблука промиваємо, зрізаємо шкірку, виймаємо насіння і нарізаємо фрукти дрібними кубиками. Інгредієнти викладаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо суміш до закипання. Варимо масу, іноді помішуючи, до отримання густої кашки і збиваємо блендером до однорідності. Після цього додаємо сіль, гострий перець, цукор і мелену гвоздику. Вливаємо винний оцет, перемішуємо і варимо соус ще 20 хвилин на повільному вогні. Розливаємо його по теплим банкам, закатуємо і зберігаємо в погребі.
Десертний соус з яблук на зиму
Інгредієнти: яблука червоні – 15 кг; цукор тростинний – 460 м; вода питна – 990 мл Приготування Яблука звільняємо від шкірки, насіння і подрібнюємо. Викладаємо фрукти в каструлю з водою і всипаємо цукор. Все розмішуємо і варимо на повільному вогні до закипання. Проварюємо вміст 5 хвилин, а потім збиваємо блендером, знову кип'ятимо і розливаємо соус по банкам. Закатуємо кришками і зберігати в погребі.
Соус на зиму з перцю, яблук
Інгредієнти: помідори м'ясисті – 990 м; яблука – 255 г; перець болгарський – 55 г; цибуля біла ріпчаста – 50 г; часник – 5 р; перець чилі – за смаком; сіль і цукор – по 10 р; оцет – 20 мл; паприка мелена – на смак; гвоздика , розмарин, чебрець, коріандр – за смаком. Приготування Всі овочі та яблука обробляємо, промиваємо і насухо витираємо рушником. Потім нарізаємо довільними брусочками, відправляємо в каструлю, додаємо подрібнений часник і перець чилі. Посуд накриваємо кришкою і відправляємо на мінімальний вогонь. Після закипання проварюємо масу 10 хвилин і кидаємо різноманітні прянощі і спеції. Тушкуємо суміш ще 5 хвилин, а потім злегка остуджуємо і збиваємо блендером до однорідної структури. Готову масу знову виливаємо в каструлю, додаємо оцет, кип'ятимо і розливаємо по банках. Закатуємо заготівлю стерильними кришками, остуджуємо і зберігати у прохолодній кімнаті. Подаємо готовий соус з яблук до м'яса і насолоджуємося його смаком навіть взимку.
Гострий соус з яблук на зиму
Інгредієнти: помідори м'ясисті – 25 кг; яблука зелені – 990 м; морква – 990 м; перець болгарський – 990 м; часник – 3 головки; цукор – 190 г; оцет – 205 мл; масло рослинне – 210 мл; сіль дрібна – 125 р. Приготування Овочі і фрукти обробляємо і нарізаємо скибочками. Потім перекручуємо їх через м'ясорубку, виливаємо пюре у велику каструлю і варимо протягом півгодини. Слідом додаємо цукор, сіль, вводимо масло і оцет. Перемішуємо, тушкуємо ще хвилин 15 а потім розфасовуємо соус в банки і закручуємо.