Не секрет, що велика частина творчих рецептів народжується просто під рукою не виявляється одних інгредієнтів, зате в наявності інші. Якщо ви любите різні соуси і обов'язково закатываете аджику, а помідорів вродило мало, не біда. Відмінний варіант – сливова аджика, рецепт цього соусу нескладний, а результат порадує вас вийде аджика з особливим гострим смаком, з солодкими фруктовими нотами і легкою кислинкою.
Просто й швидко Можна приготувати аджику з різних сортів сливи. В залежності від того, які фрукти ви виберете, може вийти більш солодка або більш кисла, водяниста або густа сливова аджика.
Інгредієнти: стигла слива, досить м'яка – 4 кг; часник – 4-8 часточок; сіль – 15 ст. ложки; цукровий пісок білий вітчизняного виробництва – 2 склянки; гострий чилі або «Вогник» перчик – 3-4 шт. Приготування Сливу перебираємо, промиваємо, а коли стече вода, ріжемо на часточки, видаляючи кісточки. Якщо ви хочете отримати ідеальний продукт, складіть шматочки сливи у велику миску, додайте трохи води і проваріть на повільному вогні близько 10 хвилин, потім шумівкою діставайте сливу і протирайте через сито. В отримане пюре додайте цукор, очищений від насіння і змелений в кашку пекучий перчик і розтертий у ступці з сіллю часник. Уваривайте на повільному вогні протягом півгодини або довше, якщо хочете продукт більш густої консистенції. Або просто сміливі сливу на м'ясорубці і додайте продавлений через прес часник, дрібно нарізаний перчик, сіль і цукор, перемішайте і варіть до загустіння соусу. Як бачите, приготувати сливову аджику – справа проста і не надто довгий.
Більш звичний смак Щось середнє між традиційною аджикою і соусом ткемалі вийде, якщо приготувати інший кавказький соус. Сливова аджика з помідорами – це дуже смачно і корисно.
Інгредієнти: стигла велика синя зливу – 2 кг; зелень (кріп, кінза, базилік, петрушка) – 1 великий пучок або середньому по 1 пучку кожного виду; селера – 5-6 гілочок; сіль гірська без добавок – 2 ст. ложки; білий цукровий пісок вітчизняний – 2 склянки; томати не водянисті, червоні, осінні – 2 кг; цибулю білий салатний або жовтий ріпчаста – 4 шт.; часник – 1 головка середнього розміру; гострі перчики «Вогник» або чилі – 3 шт.; мелена паприка в порошку – 2 ч. ложки. Приготування Вимиті і обсушені томати пропускаємо через м'ясорубку разом з очищеним цибулею, зеленню (без гілочок), селерою і сливами, з яких вийняли кісточки. Варимо на повільному вогні до закипання, потім ще півгодини. Додаємо подрібнені часник і гострий перчик (насіння з нього виймаємо), сіль і цукор, паприку. Перемішуємо і залишаємо покипіти ще чверть години.
За цим принципом готується аджика сливова на зиму – рецепт можна додати оцет. В кінці процесу доливаємо півсклянки оцту 6%, розподіляємо аджику по баночках і закатуємо. Виходить корисна заготівля, в якій містяться вітамін С, антиоксиданти, магній і залізо.
Сливова аджика з помідорами на зиму буде зберігатися і без оцту, якщо додати в середині процесу 200 г томатної пасти. Ну, а щоб здивувати гостей зовсім незвичайним соусом, додайте терті волоські горіхи – жменя горіхів на 1 кг аджики. Сливова аджика з горіхами чудово підійде і до м'ясних страв, і до пасти, і до гострих супів. Та й просто додати трохи соусу до звичних бутербродів або тарталеткам буде чудово. Зберігається сливова аджика в домашніх умовах не більше року в прохолодному місці.