Поєднання кисло-солодкого фруктового соусу і ароматного смаженого або запеченого м'яса нікого не залишить байдужим. До того ж смородина – джерело вітамінів і антиоксидантів, отже, соус з смородини до м'яса зробить їжу більш корисною.
Соус без термічної обробки Соус до м'яса з чорної смородини можна готувати по-різному, рецепти залежать від вашого натхнення, наявності інгредієнтів і часу. Пропонуємо дуже простий рецепт соусу до телятини.
Інгредієнти: перебрані ягоди без гілочок і листя – 1 склянка; часник – 1 зубчик (велика); петрушка, кріп, кінза – 1 середній пучок; перець чорний змелений в млинку – за смаком; коричневий цукор – 1 ч. ложка; червоне кріплене вино, наприклад, Кагор – 2 ст. ложки. Приготування Ретельно миємо й перебираємо ягоди, щоб не попалися перестиглі та пошкоджені. Обсушуємо і кладемо з сіллю, цукром, нарізаною зеленню і часником в блендер. Пробиваємо масу до отримання однорідного пюре. Приправляємо свежесмолотым перчиком і вином (без нього можна, в принципі, обійтися, якщо ви не вживаєте алкоголь). Перемішуємо і викладемо в розетку. Соус зі смородини до м'яса готовий, рецепт сподобається любителям незвичайної кулінарії.
Консервуємо Якщо смородини багато, можна зварити соус зі смородини до м'яса і загорнути його на зиму.
Інгредієнти: смородина червона стигла – 3 кг; білий вітчизняний цукор – 3-4 склянки без гірки; перець чорний і запашний змелений на млинку – 1/4 ч. ложки; оцет 9% білий або яблучний – 100 мл; сіль поварена без добавок або йодована – 1 ст. ложка; кориця мелена (порошок) – 1 ч. ложка; гвоздика – за смаком. Приготування Соус з червоної смородини до м'яса готуємо інакше, рецепт передбачає варіння, що дещо зменшує корисність готового продукту, але на зиму соус інакше не закатаете. Отже, промиту і обсушену смородину пропускаємо через м'ясорубку, або тиснемо калаталом для приготування пюре, або обробляємо блендером, протираємо через сито, так як кісточки нам не потрібні. Додаємо оцет, перець, цукор, корицю і гвоздику, змелене в ступці з сіллю. Варимо, помішуючи, приблизно півгодини – за цей час соус загусне. Розкладаємо в стерилізовані банки і закатуємо.