Пора року, коли ціна на плоди досягла свого мінімуму, ідеально підходить для заготівлі в'ялених томатів у великій кількості. Зробити заготовку власноруч елементарно просто, правда сам процес видалення зайвої вологи з плодів займає досить багато часу.
В'ялені томати в духовці
Найпростіший рецепт в'ялених томатів включає в себе самі стиглі томати і трохи солі, але ми підемо далі і присмачити заготівлю асорті з сушених трав.
Для рецепту краще вибирати невеликі томати-вершки, вони не містять занадто багато вологи, а тому набагато швидше сушаться. Віддавайте перевагу плодам якомога більше однакових за розмірами, щоб всі шматочки були готові приблизно в один час.
Інгредієнти: стиглі томати – 35 кг; сіль – 2 ч. ложки; сушений базилік , орегано, чебрець – по 1 ч. ложці. Приготування Перед тим, як приготувати в'ялені томати в домашніх умовах, зробіть просту суміш спецій, з'єднавши сіль з сушеними травами.
Розділіть томати на чотири частини і видаліть серцевину з насінням з кожної четвертинки. Розподіліть томати на покритому пергаментом деку і щедро посипте сумішшю солі і сушених трав.
Самим доступним спосіб заготівлі в'ялених томатів є їх дегідрування в духовій шафі при температурі близько 75-80 градусів. Залиште плоди на 3 години, при цьому злегка відкривши дверцята духовки для забезпечення циркуляції повітря. По завершенні 3 годин переверніть шматочки і злегка притисніть їх лопаткою. Залиште все ще на 3 години або до тих пір, поки зайва волога не вийде з томатів повністю. Точний час залежить від розміру шматочків і кількості вологи в плодах.
В'ялені томати у електросушарці
Краще електросушарки з в'яленням томатів не впорається ніщо. Підготуйте кількість плодів, яке поміститься у вашому пристрої, враховуючи, що шматочки не повинні стикатися між собою. Розділіть кожен томат навпіл і видаліть серцевину з насінням. Приправте томати сіллю і залиште при температурі 70 градусів протягом приблизно 8 годин. Враховуйте, що для в'ялення підходять невеликі томати і томати середнього розміру. Враховуючи розміри вибраних томатів, час приготування в'ялених томатів може варіювати.
В'ялені томати в домашніх умовах
Якщо ви заготовлює томати в сонячну погоду, то можна залишити їх вялиться прямо на сонце. Такий спосіб підійде, якщо ви проживаєте не в занадто вологому кліматі.
Підготуйте невеликі дерев'яні ящики, покривши їх мережею з нейлону. Поверх шару сітки викладіть очищені від насіння помідори зрізом вниз, приправте кожен з шматочків сіллю, додати сушені трави або часник за бажанням. Накрийте шаром шматочки марлі і залиште в самому сонячному місці на півтора дня. По закінченні часу переверніть томати і залиште їх ще на півтора дня, також не забувши про приправах.
Слідкуйте за тим, щоб між ящиками з томатами циркулювало повітря, а під час негоди або вночі, залишайте ящики в сухому місці.
Добре висушені томати залишаються сухими, але зберігають пластичність, подібно куразі.
Як зберігати в'ялені томати?
Для нетривалого зберігання підійдуть паперові або полотняні мішечки, які розміщують в сухому добре вентильованому місці. Якщо ж ви заготовлює плоди великими партіями, то зберігайте томати в банках з маслом. Щоб заготовити томати вялені в олії на зиму, укладіть їх у чисті сухі банки, можна додати пластинки часнику або гілочки розмарину, а потім залийте все оливковою олією , повністю покриваючи вміст ємності.