Кров'янка або кров'яна ковбаса була придумана ще в Стародавній Греції. М'ясо в ті часи вважалося дорогим продуктом, а кров домашніх тварин обходилося набагато дешевше. Тому такий продукт швидко став улюбленою їжею серед «простолюдинів». Втім, такий ковбаскою можна поласувати кому завгодно, а як приготувати кров'янку ми вам зараз розповімо.
Рецепт кров'янки
Інгредієнти: сало свиняче – 980 р; оцет – 5 мл; свиняча кров – 990 мл; цибуля ріпчаста – 755 г; філе свинини – 405 г; каша гречана – 900 г; масло рослинне – 205 мл; борошно – 105 г; молоко – 705 мл; спеції ; натуральна кишка. Приготування Кишку ретельно обробляємо, видаляючи жир і вимиваючи всю слиз. Потім акуратно вивертаємо її навиворіт, натираємо сіллю і залишаємо на 5-7 годин. Далі промиваємо кишку і замочуємо на добу в холодній воді, додавши трохи оцту. Потім знову промиваємо і приступаємо до приготування начинки. Для цього гречану крупу перебираємо, заливаємо водою і відварюємо до готовності. М'ясо обробляємо і подрібнюємо шматочками. Половину сала подрібнюємо ножем, а другу перекручуємо через м'ясорубку. Далі м'ясо з салом підсолюємо за смаком і обсмажуємо на рослинному масло до золотавого кольору, прикривши кришкою, хвилин 25. Цибулю чистимо, шаткуємо маленькими кубиками і підрум'янюємо окремо до рум'яного кольору. Кров пропускаємо через сито і, якщо вона загусла, збиваємо в блендері. Тепер змішуємо в глибокій мисці м'ясо, спеції, сало, гречану кашу, цибулиння обжарку, вливаємо молоко, кров і всипаємо борошно. Кишку надягаємо на воронку і заповнюємо щільно начинкою. Після цього зав'язуємо заготовку з обох сторін, проколюємо в кількох місцях голкою і опускають на 5-7 хвилин у киплячу воду. Потім відправляємо кров'янку з гречкою, приготовлену в домашніх умовах, в розігріту духовку і засікаємо 25 хвилин. Далі ковбасу остуджуємо, охолоджуємо і нарізаємо скибочками.
Рецепт домашньої кров'янки
Інгредієнти: свіжа свиняча кров – 2 л; вершки 33% – 490 мл; сало свиняче – 305 м; часник – 35 г; спеції; оцтовий розчин; тонкі кишки. Приготування Гарячу кров підсолюємо і швиденько розмішуємо дерев'яною ложкою. Далі варимо її при невеликому кипінні у воді 30 хвилин, а потім відкидаємо на сито.
Сало, очищений часник і варену кров перекручуємо кілька разів через м'ясорубку, додаємо спеції, вливаємо вершки і добре перемішуємо.
Тонкі кишки нарізаємо шматками потрібної довжини, промиваємо, вивертаємо навиворіт, акуратно натираємо сіллю і заливаємо оцтовим розчином. Через 6 годин знову промиваємо їх від слизу і наповнюємо заготовки фаршем. Після цього зав'язуємо ковбасу, кров'янку з двох сторін, робимо кілька проколів і опускаємо на 15 хвилин у киплячу воду. Деко промазуємо маслом, викладаємо ковбасний виріб, промазуємо маслом і запікаємо 25 хвилин в розігрітій духовці.