Вернуться назад Распечатать

Як зробити домашній сир?

Як зробити домашній сир?
Не всі люблять і довіряють продуктів, вироблених промисловим шляхом, адже часто ми не впевнені в їх якості. Сьогодні розповімо вам, як зробити домашній сир різних видів. Він виходить набагато смачніше, натуральніше і корисніше аналогів, що лежать на магазинних полицях.

Як зробити адигейський сир в домашніх умовах?


Інгредієнти:

  • молоко пастеризоване – 3 л;

  • кефір жирний – 1 л;

  • сіль екстра – 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Кефір переливаємо в каструлю і відправляємо посуд на слабенький вогонь. Після закипання, коли на поверхні з'являться білі пластівці, знімаємо ємність з плити і охолодити. Тепер беремо марлю, акуратно проціджуємо сироватку в миску і залишаємо киснути на 2 дні при кімнатній температурі.
    Молоко виливаємо у велику каструлю, кип'ятимо на середньому вогні, а потім нагрів зменшуємо і вводимо прокисшую сироватку. Проварюємо масу до тих пір, поки сир не спливе наверх. Тепер знімаємо посуд і проціджуємо сир через марлю в інший чистий посуд. Додаємо за смаком сіль і гарненько все перемішуємо. Марлю зав'язуємо і підвішуємо над мискою. Далі формуємо сирну головку і покласти під прес на добу. Виділилася рідина періодично зливаємо, а домашній адигейський сир прибираємо на кілька годин в холодильник.

    Як зробити твердий сир в домашніх умовах?


    Інгредієнти:

  • сир сільський – 1 кг;

  • молоко – 990 мл;

  • масло вершкове – 75 г;

  • сіль і харчова сода – по щіпці;

  • куркума – 025 ч. ложки;

  • каррі – 03 ч. ложки;

  • асафетіда – 05 р.


  • Приготування
    Молоко виливаємо в каструлю і кип'ятимо. Потім викладаємо сир і знову прогріваємо вміст до закипання, помішуючи. Тепер знімаємо посуд з плити, охолодити і акуратно проціджуємо масу через марлицу. На сковороді розтоплюємо вершкове масло, викладаємо сирну масу і обсмажуємо її протягом декількох хвилин, розбиваючи лопаткою грудочки. Доводимо вміст тягучої консистенції, а потім кидаємо за смаком сіль, приправи і соду. Потім гарячу масу викладаємо у форму, остуджуємо і залишаємо застигати.

    Як зробити плавлений сир в домашніх умовах?


    Інгредієнти:

  • сир – 405 г;

  • вершкове масло – 105 г;

  • яйце відбірне – 2 шт.;

  • сода харчова – 5 р.


  • Приготування
    Перед тим, як почати робити домашній сир, сир ретельно розтираємо виделкою. Тепер кидаємо соду, вводимо яйця і додаємо в масу вершкове масло. Знову добре розминаємо все до отримання однорідної консистенції. Приготовлену масу відправляємо на 15 хвилин на середній вогонь, постійно помішуючи. За бажанням, сир може бути не тільки класичним, а з добавками: з зеленню, грибами або ковбасою. Для цього, вибраний інгредієнт просто подрібнюємо і додаємо в масу. Готовий домашній сир переливаємо в чисту пластикову ємність, накриваємо кришкою і прибираємо в холодильник для охолодження.

    Як зробити сир сулугуні в домашніх умовах?


    Інгредієнти:

  • молоко – 980 мл;

  • масло вершкове – 105 г;

  • сир – 990 м;

  • яйце відбірне – 3 шт.;

  • сода і сіль – по щіпці.


  • Приготування
    Як зробити домашній сир?

    Перед тим, як зробити смачний домашній сир, молоко кип'ятимо, викладаємо в нього сир і варимо масу 10 хвилин, постійно помішуючи ложкою. Тепер беремо іншу чисту миску, зверху накриваємо марлею і акуратно проціджуємо гарячу суміш. Коли вся сироватка стече, сирну масу перекладаємо в каструлю і вводимо курячі яйця. Слідом додаємо розм'якшене вершкове масло і кидаємо за смаком дрібну сіль. Ретельно розмішуємо, ставимо посуд на 15 хвилин на середній вогонь і уварюємо, помішуючи. Форму промазуємо вершковим маслом, викладаємо домашній сир, остуджуємо і прибираємо продукт на 3 години в холодильник.