Не всі люблять і довіряють продуктів, вироблених промисловим шляхом, адже часто ми не впевнені в їх якості. Сьогодні розповімо вам, як зробити домашній сир різних видів. Він виходить набагато смачніше, натуральніше і корисніше аналогів, що лежать на магазинних полицях.
Як зробити адигейський сир в домашніх умовах?
Інгредієнти: молоко пастеризоване – 3 л; кефір жирний – 1 л; сіль екстра – 2 ч. ложки. Приготування Кефір переливаємо в каструлю і відправляємо посуд на слабенький вогонь. Після закипання, коли на поверхні з'являться білі пластівці, знімаємо ємність з плити і охолодити. Тепер беремо марлю, акуратно проціджуємо сироватку в миску і залишаємо киснути на 2 дні при кімнатній температурі.
Молоко виливаємо у велику каструлю, кип'ятимо на середньому вогні, а потім нагрів зменшуємо і вводимо прокисшую сироватку. Проварюємо масу до тих пір, поки сир не спливе наверх. Тепер знімаємо посуд і проціджуємо сир через марлю в інший чистий посуд. Додаємо за смаком сіль і гарненько все перемішуємо. Марлю зав'язуємо і підвішуємо над мискою. Далі формуємо сирну головку і покласти під прес на добу. Виділилася рідина періодично зливаємо, а домашній адигейський сир прибираємо на кілька годин в холодильник.
Як зробити твердий сир в домашніх умовах?
Інгредієнти: сир сільський – 1 кг; молоко – 990 мл; масло вершкове – 75 г; сіль і харчова сода – по щіпці; куркума – 025 ч. ложки; каррі – 03 ч. ложки; асафетіда – 05 р. Приготування Молоко виливаємо в каструлю і кип'ятимо. Потім викладаємо сир і знову прогріваємо вміст до закипання, помішуючи. Тепер знімаємо посуд з плити, охолодити і акуратно проціджуємо масу через марлицу. На сковороді розтоплюємо вершкове масло, викладаємо сирну масу і обсмажуємо її протягом декількох хвилин, розбиваючи лопаткою грудочки. Доводимо вміст тягучої консистенції, а потім кидаємо за смаком сіль, приправи і соду. Потім гарячу масу викладаємо у форму, остуджуємо і залишаємо застигати.
Як зробити плавлений сир в домашніх умовах?
Інгредієнти: сир – 405 г; вершкове масло – 105 г; яйце відбірне – 2 шт.; сода харчова – 5 р. Приготування Перед тим, як почати робити домашній сир, сир ретельно розтираємо виделкою. Тепер кидаємо соду, вводимо яйця і додаємо в масу вершкове масло. Знову добре розминаємо все до отримання однорідної консистенції. Приготовлену масу відправляємо на 15 хвилин на середній вогонь, постійно помішуючи. За бажанням, сир може бути не тільки класичним, а з добавками: з зеленню, грибами або ковбасою. Для цього, вибраний інгредієнт просто подрібнюємо і додаємо в масу. Готовий домашній сир переливаємо в чисту пластикову ємність, накриваємо кришкою і прибираємо в холодильник для охолодження.
Як зробити сир сулугуні в домашніх умовах?
Інгредієнти: молоко – 980 мл; масло вершкове – 105 г; сир – 990 м; яйце відбірне – 3 шт.; сода і сіль – по щіпці. Приготування Перед тим, як зробити смачний домашній сир, молоко кип'ятимо, викладаємо в нього сир і варимо масу 10 хвилин, постійно помішуючи ложкою. Тепер беремо іншу чисту миску, зверху накриваємо марлею і акуратно проціджуємо гарячу суміш. Коли вся сироватка стече, сирну масу перекладаємо в каструлю і вводимо курячі яйця. Слідом додаємо розм'якшене вершкове масло і кидаємо за смаком дрібну сіль. Ретельно розмішуємо, ставимо посуд на 15 хвилин на середній вогонь і уварюємо, помішуючи. Форму промазуємо вершковим маслом, викладаємо домашній сир, остуджуємо і прибираємо продукт на 3 години в холодильник.