Вернуться назад Распечатать

Сир з козячого молока в домашніх умовах

Сир з козячого молока в домашніх умовах
Якщо своєрідний смак і аромат готового продукту вас не бентежать, рекомендуємо випробувати кілька видів сиру з козячого молока в домашніх умовах, яким ми вирішили присвятити нижченаведений матеріал.

Домашній сир з козячого молока – рецепт


Почнемо з одних з найбільш простих сирів – м'яких. В умовах промислового виробництва такі сири рідко фасують свіжими, в більшості випадків їх витримують нетривалий час або заражають благородною цвіллю. Домашній варіант має менш гострий смак і м'яку, однорідну консистенцію за рахунок того, що продукт можна вживати майже відразу після приготування.
Інгредієнти:

  • жирне козяче молоко – 12 л;

  • сік двох лимонів;

  • оцет – 25 мл;

  • сіль.


  • Приготування
    Налийте молоко в емальований посуд і підігрійте до температури 80 градусів. Для максимальної точності проходження процесу краще мати під рукою спеціальний термометр. Коли молоко буде підігрітий, посоліть його і влийте сік пари лимонів разом з оцтом. Зніміть посуд з вогню і залиште під кришкою на 10 хвилин. Молочні згустки на поверхні обережно зніміть або процідіть через марлю. З'єднайте кінці марлевого відрізу разом, перев'яжіть їх і залиште домашній сир з козячого молока підвішеним в прохолодному місці на годину. Посипте поверхню сирної маси сушеними травами при бажанні.

    Рецепт плавленого сиру з козячого молока


    Приготування плавленого сиру зазвичай займає більше часу, оскільки перед початком плавлення козяче молоко необхідно створожить і віджати з нього зайву сироватку. Якщо є можливість, то економте час і використовуйте в рецепті вже готовий козячий сир.
    Інгредієнти:

  • козячий сир – 580 г;

  • сода – 10 г;

  • вершкове масло – 15 г;

  • яйце – 1 шт.


  • Приготування
    В емальований посуд покладіть віджатий від зайвої сироватки козячий сир. Посоліть його, додайте шматочки масла, яйце і трохи соди, яка нейтралізує зайву кислоту. Інгредієнти на плиті слід безперервно й інтенсивно помішувати, щоб нічого не пригоріло. При цьому стежте і за жаром, він не повинен бути занадто високим, щоб сирна суміш не згорнулася. Помішуючи, тримайте майбутній сир на вогні, поки він не стане однорідним. На даному етапі ви можете додати будь-які доповнення, ніби зелені, обсмажених грибів або подрібненої шинки. Далі розподіліть гарячий плавлений сир у будь-якій формі і залиште до охолодження.

    Твердий сир з козячого молока – рецепт


    Дивно, що для приготування твердого сиру необхідно використовувати всі ті ж інгредієнти, що і для приготування плавленого продукту, але технологія варіння такого сиру відрізняється від описаної вище.
    Інгредієнти:

  • молоко козине – 29 л;

  • сир – 11 кг;

  • сода – 10 г;

  • вершкове масло – 95 г;

  • сіль.


  • Приготування
    З'єднайте сир разом з молоком будь емальованому посуді. Розмістіть посуд на середньому вогні і проваріть все на протязі 20 хвилин. Молочні згустки відкиньте на друшляк і перекладіть сир в чистий посуд. Додайте всі над
    Сир з козячого молока в домашніх умовах
    водяний лазнею, додайте масло, яйце, соду і дрібку солі. Помішуючи, проваріть інгредієнти протягом 10 хвилин (чим довше ви будете виварювати суміш, тим більш твердим вийде сир), а готову однорідну масу перекладіть в обрану форму і залиште до охолодження.
    На етапі плавлення сиру до суміші інгредієнтів можна додати часник, нарізану свіжу або сушену зелень, а також будь-які спеції. Таким чином можна урізноманітнити смак і зовнішній вигляд продукту.