Ріпа дуже рідко використовується господинями в кулінарії, а зовсім даремно. Адже в ній міститься багато мінералів, вітаміну С та ефірних олій. Давайте разом дізнаємося рецепти того, що ж смачного можна приготувати з ріпи.
Рецепт супу з ріпою
Інгредієнти: ріпа – 155 г; червоний перець солодкий – 55 г; морква – 75 г; цибулина – 65 г; корінь петрушки і селери – 1 шт.; овочевий або м'ясний бульйон – 315 мл; спеції; вершки – 205 мл; олія рослинна. Приготування Овочі ретельно промиваємо, обробляємо і нарізаємо кубиками. У каструлі розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо до прозорості цибульку з морквою. Потім кидаємо корінь петрушки, селери, болгарський перець і цибулю. Приправляємо спеціями, підрум'янюємо кілька хвилин, а потім заливаємо бульйоном і варимо суп 15 хвилин до готовності. Далі пюрируем вміст каструлі блендером, повертаємо знову на вогонь, вливаємо вершки і прогріваємо до гарячого стану.
Рецепт салату з ріпи
Інгредієнти: ріпа – 650 г; спеції; цибулина – 55 г; свіжа зелень – за бажанням; майонез пісний або рослинне масло – для заправки. Приготування Ріпу промиваємо, очищаємо і крупно натираємо на тертці. Оброблений цибулю шаткуємо кубиками і змішуємо овочі в мисці. Приправляємо спеціями, прикрашаємо свіжою зеленню і заправляємо олією або майонезом.
Рецепт смачного салату з ріпою
Інгредієнти: ріпа – 355 г; сир – 125 г; яйце відбірне – 4 шт.; часник – 10 г; майонез оливковий – 225 мл; свіжий кріп – за бажанням; спеції. Приготування Ріпу промиваємо, чистимо і шаткуємо смужками. Оброблений часник видавлюємо через прес, а сир шаткуємо на дрібній тертці. Курячі яйця відварюємо, чистимо і дрібно рубаємо ножем. З'єднуємо всі інгредієнти в салатниці, заправляємо оливковою майонезом і перемішуємо, прикрасивши страву свіжим кропом.
Рецепт салату з картоплею в мультиварці
Інгредієнти: ріпа – 315 г; картопля – 135 г; масло рослинне – 15 мл; зелень – за бажанням; спеції. Приготування Ріпу і картоплю промиваємо, звільняємо від шкірки і нарізаємо скибочками. Складаємо всі овочі в миску, поливаємо олією, додаємо спеції і перемішуємо руками. На дно мультиварки наливаємо воду, зверху ставимо кошик пароварку і відправляємо туди підготовлені овочі. Закриваємо прилад кришкою, активуємо режим «Варка на пару» і готуємо страву 30 хвилин. Перед подачею, поливаємо страва маслом і посипаємо рубаною зеленню.
Рецепт запеченої ріпи
Інгредієнти: ріпа – 6 шт.; масло вершкове – 45 г; борошно – 35 г; масло рослинне – 30 мл; молоко – 755 мл; кубик бульйонний – 05 шт.; сир – 85 м; спеції. Приготування Ріпу промиваємо, чистимо і шаткуємо скибочками. У великій каструлі кип'ятимо воду, викладаємо туди овоч і варимо 10 хвилин. Вершкове масло розтоплюємо, вводимо олію, кидаємо борошно і готуємо 2 хвилини. Далі повільно вливаємо молоко і, постійно помішуючи, суміш уварюють ще 5 хвилин. Підсолюємо соус за смаком, додаємо розкришений бульйонний кубик і гарненько перемішуємо. М'які шматочки ріпи викладаємо рівним шаром у форму, заливаємо молочною сумішшю і посипаємо тертим сиром. Запікаємо страву 15 хвилин при температурі 200 градусів.
Рецепт пюре з ріпи
Інгредієнти: ріпа – 670 г; масло вершкове – 30 г; вершки або молоко – 205 мл; сухарі панірувальні – 45 г; яйце відбірне – 2 шт.; сметана нежирна – 95 мл; спеції. Приготування Очищаємо ріпу, покласти в глибоку каструлю і заливаємо повністю водою. Підсолюємо за смаком і уварюємо до м'якості. Далі розминаємо вміст посуду товкачиком, додаємо вершкове масло, вливаємо тепле молоко, розбиваємо яйця і додаємо панірувальні сухарі. Все перемішуємо і викладаємо отриману овочеве пюре в керамічну форму. Розрівнюємо поверхню, промазуємо її сметаною і випікаємо страву в духовці 15 хвилин.