Справжня шаверма (або шаурма) має мало спільного з тим, що ми звикли спостерігати повсюдно на лотках з фаст-фудом або серед найбільш популярних рецептів в інтернеті. Про тонкощі цієї домашньої шаверми в рецептах далі.
Домашня шаверма в піті в домашніх умовах – рецепт
Шаверма, яку прийнято готувати на Сході, як правило, подається не в лаваші, а в куди більш поширеною в тих краях піті. Основним м'ясним інгредієнтом часто виступає курятина, яку перед обсмаженням неодмінно маринують в йогурті.
Інгредієнти: Для курки:
курячі стегна – 890 м; яблучний оцет – 55 мл; йогурт – 75 мл; рослинна олія – 15 мл; мелений кардамон – щіпка. Для соусу:
тахін – 65 г; йогурт – 65 мл; лимонний сік – 35 мл; оливкова олія – 15 мл; петрушка – 3 гілочки. Для шаверми:
томати – 390 г; червоний цибуля – 35 г; головка салату латук; піта – 8 шт. Приготування Приготуйте маринад, змішавши яблучний оцет з йогуртом, маслом і кардамоном. Додайте щедру пучку солі і з'єднайте маринад з птахом. Залиште курятину маринуватися в холоді не менше ніж на 4 години. Після маринування стегна можна нарізати і обсмажити або запекти цілком, а потім розібрати.
Рецепт соусу для шаверми в домашніх умовах ні краплі не складніше того, що вважається традиційним в наших краях. Змішайте всі компоненти зі списку, поки не отримаєте гладку емульсію. Приправте за смаком.
Наріжте салат і овочі викладіть їх у піту разом з курятиною і полийте готовим соусом.
Домашня шаверма з куркою в лаваші
Якщо можливості придбати піту немає, то прекрасною альтернативою може стати тонкий листовий лаваш, який без проблем можна знайти в будь-якому з магазинів.
Інгредієнти: Для курки:
лимонний сік – 35 мл; каррі – 1 ч. ложка; оливкова масло – 10 мл; щіпка меленого куміна; часник – 3 зубки; курятина – 470 р. Для соусу:
сметана – 115 г; цедра 1/2 лимона; зубок часнику. Для шаурми:
солодкий цибуля – 45 г; огірок – 115 г; томати – 135 г; листи лаваша. Приготування Перед тим, як приготувати шаверму в домашніх умовах, необхідно підготувати курятину. Птицю очищають від надлишків шкіри і жиру, а після нарізки маринують в суміші інгредієнтів зі списку «для курки». Якщо поспішаєте, то залиште м'ясо маринуватися при кімнатній температурі 20 хвилин, в іншому випадку ємність можна розмістити в холодильнику і залишити хоч на всю ніч.
Замариновану птицю приготуйте в сковороді або над грилем.
З'єднайте компоненти для соусу.
Розділіть овочі на шматочки довільної форми, але невеликого розміру. Покладіть овочі в лаваш, поверх розмістіть курятину і залийте все соусом. Поверніть лаваш будь-яким зручним чином.
Приготування шаверми в домашніх умовах
Таку шаверму зручно подавати на вечірці в розібраному вигляді. Вона зручніше в поїданні і кожен з гостей зможе зібрати страву за лічені хвилини.
Інгредієнти: Для курки:
філе – 12 кг; мелений кумін, коріандр, кардамон – по 1 ч. ложці; паприка – 2 ч. ложки; сік лимона – 25 мл Для соусу:
йогурт – 210 г; часник – 1 зубок; кумін – 1 ч. ложка. Для салату:
капуста червонокачанна – 1 шт.; морква – 145 г; жменя зелені м'яти; лимонний сік – 25 мл; лаваш або піта. Приготування Замаринуйте нарізане куряче філе з прянощами і соком лимона. Обсмажте птицю до повної готовності.
Змішайте компоненти соусу.
Наріжте моркву і капусту, з'єднайте їх з зеленню м'яти і полийте лимонним соком. Викладіть салат на шматок піти або лавашу, полийте соусом, покладіть курку зверху і скрутіть.