Для справжніх гурманів і цінителів сирів, пропонуємо приготувати дещо цікаве – домашній твердий сир. Саме головне запастися терпінням і в результаті ви отримаєте корисний і натуральний продукт, який по своєму смаку буде не гірше магазинного.
Рецепт твердого сиру в домашніх умовах
Інгредієнти: сир сільський – 1 кг; молоко – 990 мл; яйце сільське – 2 шт.; масло сільське – 105 г; сода – щіпка; маслини – 55 г; оливки – 55 г; спеції; листя петрушки і суцвіття кропу. Приготування Отже, перед тим, як зробити в домашніх умовах твердий сир, готуємо всі інгредієнти. Сир висипаємо в каструлю і заливаємо прохолодним молоком. Відправляємо посуд на невеликий вогонь і після закипання проварюємо 5 хвилин. Коли зверху з'явиться світла сироватка, перелити вміст у друшляк, вистелений марлею. Сир віджимаємо, загортаємо в марлю і прибираємо на 40 хвилин у холодильник.
Не гаючи часу, викладаємо в миску розтоплене вершкове масло, додаємо яйця і щіпку соди. Переливаємо отриману суміш у каструлю, додаємо подрібнену зелень, насіння кропу і прогріваємо масу до однорідного розчинення всіх продуктів, але не кип'ятимо. Після цього викладаємо охолоджений сир і розмішуємо. Встановлюємо посуд на водяній бані і після закипання води сир постійно помішуємо дерев'яною ложкою. Готова маса повинна придбати однорідний колір і легко відставати від стінок каструлі. Щоб сир вийшов щільним і твердим, проварюємо все протягом 20 хвилин.
Контейнер застеляємо харчовою плівкою, змащуємо олією і викладаємо сирну масу. Додаємо за бажанням цілі оливки і маслини, рівномірно розподіляючи їх. Закрити посуд кришкою і прибираємо домашній твердий сир з сиру на добу в холодильник.
На наступний день переходимо до дегустації: нарізаємо його шматочками і подаємо до вина або чаю.
Домашній твердий сир з молока і кефіру
Інгредієнти: молоко – 405 мл; кефір нежирний – 500 мл; спеції; яйце відбірне – 1 шт. Приготування Виливаємо В каструлю кефір, кидаємо сіль, розбиваємо яйце і збиваємо міксером до однорідної консистенції. Кип'ятимо Молоко в ковшике, а потім тонкою цівкою вливаємо кефір і знову доводимо рідину до закипання, помішуючи. Обережно знімаємо посуд з плити, охолодити 10 хвилин, і виливаємо в друшляк, вистелений марлею. Приблизно через годину загортаємо сирну масу в марлю, зверху встановлюємо прес і залишаємо на всю ніч. Вранці нарізаємо твердий сир, приготований в домашніх умовах, шматочками і подаємо з хлібом на сніданок.