Оселедець – одна з найпоширеніших риб у північних морях, тому не дивно, що у багатьох народів вона здавна була невід'ємною частиною меню. Оскільки запаси риби швидко псувалися, свіжу оселедець почали солити. З часом способи засолювання і складу самих розсолів змінювалися і вдосконалювалися. Нижче ми розберемо найбільш цікаві варіанти того, як можна смачно посолити оселедець в домашніх умовах.
Як посолити оселедець в домашніх умовах?
Незважаючи на те, що засолювання риби вважалася лише методом її консервації, зараз засолену оселедець в наших краях прийнято подавати до столу як холодну закуску, а тому і маринади з сухими сумішами для засолювання містять у своєму складі не тільки сіль, але і цілий асортимент різноманітних смакових додатків. Яскравий приклад – класичний російський спосіб засолювання оселедця з лавром і цибулею в складі.
Інгредієнти: оселедець – 3 тушки; сіль – 10 г; дрібку цукру; листя лавра – 3 шт.; рослинна олія – 15 мл; сік 1/4 лимона; червоний цибуля – 1 шт. Приготування Перед тим, як смачно посолити оселедці, рибу слід неодмінно випатрати, ретельно промити. В рамках цього рецепту ми будемо солити тушки цілком, але припустимо варіант розбирання риби на філе й дрібні шматочки. Останній варіант особливо зручний, якщо ви обмежені в часі.
Розламайте лаврові листочки і змішайте їх з сіллю і щіпкою цукру. Натріть рибу отриманою сумішшю, також розподіляючи її не тільки зовні, але і на черевці. Поверх видавити лимонний сік і залийте все рослинним маслом. Залиште тушки в холодильнику на 2 дні, закривши харчовою плівкою, щоб поверхня не обветривалась. Раз в день перевертайте рибу на іншу сторону. Перед сервіровкою розділите рибу на шматки однакового розміру і сервірують з тонко нарізаною цибулею.
Як посолити оселедець цілком в розсолі в домашніх умовах?
Інгредієнти: вода – 210 мл; вино (біле, сухе) – 210 мл; винний оцет – 25 мл; цукор – 10 г; листя лавра – 4 шт.; горошини перцю – 20 шт.; ріпчаста цибуля – 65 г; насіння гірчиці – 1 ч. ложка; оселедець – 2 шт. Приготування З'єднайте всі компоненти зі списку інгредієнтів разом, в одній каструлі. Доведіть розсіл до кипіння. Далі ви можете піти двома шляхами. В рамках першого, більш екстравагантного варіанти, рибу можна покласти в гарячий розсіл, проварити 12-14 хвилин, а потім залишити повністю охолонути у цьому ж розсолі. Так тушки часто засолюють у Нідерландах. В рамках другого, набагато більше звичного способу, маринад охолоджують до теплого і лише після заливають їм рибу. При холодному способі тушки повинні пролежати в маринаді приблизно 2 дні.
Як посолити оселедець шматочками швидко і смачно?
Найпростіший спосіб швидкого засолу і маринування риби полягає у використанні концентрованого розсолу і правильної оброблення самої тушки. Під правильною обробленням ми маємо на увазі патрання риби, витяг хребта та оброблення філе на невеликі шматочки.
Інгредієнти: вода – 270 мл; сіль – 1/4 ст.; оцет – 465 мл; цукор – 25 г; насіння гірчиці – 1 ч. ложка; горошки перцю – 12 шт.; листя лавра – 3 шт.; гвоздика – 3 бутона; лимон – 1 шт.; ріпчаста цибуля – 85 м; оселедець – 540 р. Приготування Перелийте воду в сотейник і всипте до неї сіль з цукром, слідом додайте оцет. На цьому можна зупинитися – базова суміш для засолювання та маринування у вас вже є, а можна піти далі, доповнивши все ароматними травами і прянощами. Після того, як гірчиця, перець, лавр і гвоздика будуть всыпаны, маринад ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Після охолодження шматочки розділеної оселедця заливають маринадом і залишають на 3 години. Після закінчення часу рибу можна діставати і сервірувати з скибочками лимона і цибульними кільцями.