Смак м'яса цієї птиці не можна сплутати ні з яким іншим, ну а найсмачніше м'ясо, звичайно ж, на стегнах у кості, та й готувати простіше стегенця ніж цілу качку. Для цього ми і пропонуємо ознайомитися з двома рецептами приготування чудового блюда.
Як приготувати тушковані качині стегенця з яблуками і з апельсинами на сковороді - рецепт
Інгредієнти: окосту качині – 1 кг; цибуля – 3 цибулини; апельсин – 2 шт.; яблука (кислі) – 6 шт.; базилік; кардамон; паприка; перець; сіль. Приготування Стегенця ретельно вимийте і після обсушіть, потім ножем, необхідно акуратно зробити надрізи сіткою з боку шкірки, причому прорізаючи тільки шкірку і шар жиру, ні в якому разі не розрізаючи м'ясо. Така процедура необхідна для того, щоб витопити зайвий і абсолютно не потрібний вам жир. Стегенця викладайте прорізаної шкіркою на суху, холодну сковорідку і ставте на нагрівання нижче середнього, першочергове завдання витопити жир, а не обсмажити м'ясо. Так як качиний жир один з найбільш легкоплавких, витоплювання проходить настільки швидко, що шкурка навіть не встигає підрум'янитися.
Весь витоплений жир вилийте в окремий посуд, а стегенця знову покладіть вже на гарячу сковороду, обов'язково шкіркою вниз і вже тепер доведіть птицю до рум'янцю. Потім, вже рум'яним стегенець, покладіть подрібнений півкільцями цибулю і накрийте кришкою, давши таким чином потушиться не менше 10 хвилин. Половину яблук нарізати досить дрібними кубиками, вони складуть основну частину соусу, який вийде після приготування качки, а другу половину яблук наріжте кільцями, звісно, попередньо видаливши серцевину і шкірку. Засинаючи до птиці дрібно нарізані яблука, уведіть всі спеції і сіль, добре вимісіть, а вже зверху викладіть кільця яблук. Набір спецій ви можете змінювати на свій смак, але постарайтеся запам'ятати, що зіра, яку також називають кумін, категорично не підходить до цієї птиці. Протримавши під кришкою ще не менше чверті години, можна викладати гуртками нарізаний апельсин і вам залишиться почекати ще 10-12 хвилин до фіналу.
Рецепт приготування качиних стегенець в духовці
Інгредієнти: окосту качині – 4 шт.; мед – 50 г; зливу чорна – 8 шт.; картопля – 4 шт.; цибуля – 1 шт.; часник – 3 зубки; сік лимона – 10 г; морква – 1 шт.; помідор – 1 шт.; яблуко (кисле) – 1 шт.; олія оливкова – 50 г; гарбуз – 150 г; пекучий перець – 1 стручок; гірчиця – 1 ч. ложка; базилік; кардамон; паприка; перець; сіль. Приготування Вимиті і обсушені стегенця покладіть на обробну дошку вгору шкуркою і зробіть надрізи сіткою, прорізаючи тільки шкірку і шар жиру під нею. З'єднайте в одній піалі, сік лимона, мед, один зубок часнику попередньо пропущений через прес, гірчицю і частину спецій. Після того як ви добре вымешаете отриманий маринад для качиних стегенець, натріть їх і покладіть м'ясо в закритий контейнер або пакет на 12 годин, а то й на добу.
Готувати стегенця почніть з витоплювання жиру на низькій температурі в сковороді, після того як жир максимально вийде з птиці, вилийте його, а стегенця обсмажте на гарячій сковороді.
Виклавши з сковороди обсмажені стегенця, засипте в неї раніше не крупно нарізані цибулю, моркву, часник і помідори. А після 15 хвилин обжарювання на що залишився від качки жирі, потрібно додати 200 г води і спеції, загасивши
ще 10 хвилин вимкніть нагрів і перекладіть все це в чавунну посуд придатну для використання в духовці. Слідом викладіть сливу, нарізану навпіл, обов'язково з видаленою кісточкою. Зверху викладіть качку, неодмінно шкіркою вниз, це робиться для того, щоб залишився, ще не витоплений жир витікав вниз. Наступним покладіть пекучий перець, попередньо перевіривши його на відсутність тріщин і інших ушкоджень, так як він вам потрібен не для гостроти, а для аромату. Потім викладіть шар нарізаної картоплі, посоліть і зверху покладіть кубики гарбуза. Присипавши залишилися спеціями, ставте в піч з температурою 170-175 градусів на 120 хвилин.