Власними руками можна готувати як м'які, так і тверді і навіть кремоподібні сири, здатні ідеально вписатися в рецепти ваших улюблених страв. Докладно про те, як зробити сир в домашніх умовах в рецептах нижче.
Рецепт адигейського сиру в домашніх умовах
Адигейський сир м'який багато люблять готувати власноруч. Причиною того є не тільки ніжний смак готового продукту, але і простота технології варіння.
Інгредієнти: жирне молоко – 18 л; кисляк – 730 мл. Приготування Жирність молока та його натуральність в цьому рецепті принципові, оскільки не кожне магазинне молоко пастеризоване зможе дати потрібну кількість сировини.
Розмістивши молоко у товстостінній посуді над середнім вогні, дочекайтеся його закипання. Влийте гаряче молоко кисле молоко, додайте сіль і дочекайтеся, поки на поверхню спливуть молочні згустки – вони-то і є основою нашого адигейського сиру. Коли утворюються згустки, зніміть посуд з молочною сумішшю з жару і залиште, накривши, на пару хвилин. Відкиньте згустки на сито і поставте прес поверх. Дайте залишків сироватки стекти 8-10 годин, помістивши посуд з сиром в холодильник.
Вийміть сир з форми, а до сироватці додайте близько 3-4 столових ложок солі. Зберігайте сир в отриманому розчині.
Рецепт приготування сиру в домашніх умовах
Вдома можна готувати не тільки м'які, але і тверді сорти сиру, які будуть відмінно плавитися і ідеально поєднуватися з будь-якими добавками (зеленню, спеціями, часником).
Інгредієнти: молоко – 975 мл; сир – 840 г; сода – 1 ч. ложка; яйця – 2 шт.; масло – 85 р. Приготування Перед тим, як зробити сир із сиру у домашніх умовах, сир кладуть у каструлю і заливають молоком. Розташувавши ємність над середнім вогнем, дочекайтеся моменту, коли від сиру почне відділятися сироватка. Відкиньте масу, злегка притисніть лопаткою, щоб прибрати зайву вологу і знову пересипте сир в ту ж каструльку на вогні. Додайте масло.
Збийте залишилися компоненти разом і додайте до сиру. Збавивши жар до мінімуму, готуйте твердий сир в домашніх умовах до повного розплавлення і однорідності. Приготування займе близько 10 хвилин, але ви можете регулювати підсумкову твердість продукту витримую масу на вогні і довше.
Перелийте масу у форму і залишити в холоді застигати.
Як зробити сир в домашніх умовах з молока?
Інгредієнти: молоко – 19 л; вершки для збивання – 235 мл; лимонний сік – 65 мл Приготування З'єднайте першу пару кисломолочних інгредієнтів разом, додайте добру пучку солі і додайте над вогнем. Дочекайтеся початку закипання (не кип'ятіть!) і зменшіть жар, влийте лимонний сік. Перемішавши вміст каструлі, зніміть її і залиште в стороні на 15 хвилин. Злийте сироватку на друшляк, застелений марлею, а затрималися на поверхні молочні згустки накрийте і залиште під пресом приблизно на годину. В результаті ви отримаєте кремоподібний м'який сир, дуже нагадує рікотту .
Виготовлення вершкового сиру в домашніх умовах
Інгредієнти: жирні вершки – 460 мл; лимонний сік – 15 мл Приготування Ємність з вершками, додайте над водяною банею і підігрівайте близько 10 хвилин при несильному спеки. Влийте вершки і варіть все ще 5 хвилин. Загуслу масу перекладіть на марлю і залиште під пресом на добу. Готовий крем-сир можна доповнити зеленню і спеціями за смаком, або використовувати в рецептах солодких страв.