Думається, що не варто купувати шаурму у лоточників або в кіосках, адже ви не знаєте, хто, де, з чого і в яких умовах готував це блюдо. Набагато дешевше і корисніше приготувати його самостійно.
Шаурма в найбільш звичному нам вигляді – це лаваш, який загорнута начинка, що складається з м'яса і овочів, соусу, зелені та спецій. Ну, а для тих, хто не вживають в їжу м'ясо з різних причин, є варіант – вегетаріанська шаурма без м'яса.
Шаурма річна, варіант легкий Інгредієнти: лаваш тонкий бездріжджовий – 4-6 шт.; огірок – 3 шт.; цукіні – 1 шт.; помідори – 4-5 шт.; молода капуста – 1/2 невеликого вилка; олія оливкова холодного віджиму – 2 ст. ложки; оливки – 1 невелика банка; лимон – 1/2 шт.; майонез пісний або будь-який подібний соус без яєць – 4 ст. ложки. Приготування Відразу відзначимо, що шаурма вегетаріанська, рецепт якої тут наводиться майже не містить калорій, можна сміливо перекусити в середині робочого дня.
Починаємо з цукіні – моєму, зрізаємо кінчики і чистимо шкірку. За допомогою овочечистки нарізаємо кабачки тонкими довгими стрічками, поливаємо їх лимонним соком і залишаємо на чверть години.
Тим часом моєму інші овочі. Капусту дрібно шаткуємо, огірочок – тонкою соломкою, томати – майже прозорими кільцями. Всі збризкуємо оливковою олією. Кожен лаваш злегка змащуємо соусом, кладемо начинку і звертаємо конвертиком. Як бачите, зробити шаурму вегетаріанську досить просто і швидко.
Ситний варіант Шаурма без м'яса теж може бути дуже ситної – додамо картоплю і баклажани.
Інгредієнти: лаваш тонкий (не вірменський) – 1 упаковка; картопля рожевих сортів довгастий – 03 кг; масло недезодорованим соняшникову – близько 1/2 склянки; баклажани білі дрібні – 2 шт.; ріпчасті цибулини невеликі – 2 шт.; соус (на ваш вибір, наприклад, томатний) – 3 ст. ложки; приправа Для овочів» без глутамату і солі – 1/2 ст. ложки. Приготування Картоплю чистимо, ріжемо соломкою, рясно поливаємо олією (приблизно половина), посипаємо сіллю і приправою, викладаємо на деко і випікаємо при 200 градусах близько 20 хвилин, перевертаємо, даємо ще чверть години. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими пір'ям, баклажани – соломкою. На маслі обсмажуємо цибулю з баклажанами до готовності, охолодити.
Лаваш змащуємо соусом, кладемо картоплю і баклажани, згортаємо. Вегетаріанська шаурма в домашніх
умовах – це відмінне доповнення до овочевого салату або молочних напоїв.
Варіант білковий Джерелом білка може стати і шаурма без м'яса, якщо рецепт включити бобові. В будь-яку з начинок додаємо відварену або консервовану в соусі червону або білу квасолю, тушковані боби, припущені стручки молодої квасолі. Можна навіть використовувати хумус – пасту з нуту. Намазуємо її на корж, кладемо начинку, виходить чудова домашня шаурма без м'яса – ситна і корисна страва.