Сальтисон – традиційне для Східної Європи м'ясний виріб, який раніше готували з одних лише потрухів, але пізніше, коли м'ясо стало більш доступним, почали домішувати до нього м'якоть курки і яловичину. Готувати сальтисон в домашніх умовах досить просто, мабуть, з цим завданням впорається навіть непідготовлений кулінар, проте процес може займати багато часу.
Сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах
Свиняча голова – досить автентична основа сальтисона. До м'яса, зрізаному з голови, прийнято додавати найрізноманітніші субпродукти і купу ароматних спецій але якщо ви не хочете додавати тельбухи, то замінити їх можна телятиною.
Інгредієнти: голова свиняча; м'якоть телятини - 820 г; морква - 95 г; часник - 4 головки; ріпчаста цибуля - 135 г; суміш перців (горошок) - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати сальтисон в домашніх умовах, слід підготувати свинячу голову. Процес цей довгий і кропіткий. З голови зрізують щоки, видаляють мозок і очі, рубають її на шматочки, заливають водою і залишають на половину доби. Воду при цьому необхідно міняти кілька разів. Після вимочування голову відварюють. Першу воду зливають відразу після закипання, а в другій варять шматки протягом двох годин. В самому кінці бульйон присмачую сіллю, перцю горошком. Можна додати пару листів лавра або гілочок чебрецю. Слідом за спеціями кладемо моркву і пару цибулин. Проваріть шматки голови, чекаючи відділення м'яса від кісток. Розберіть голову і наріжте м'ясо з салом і хрящами. Порубаєте відварну телятину і додайте у фарш із голови разом з часником. Розподіліть м'ясо в покритою плівкою формі, залийте залишилися бульйоном, накрийте і залиште під пресом. Приготування сальтисона в домашніх умовах займе ще близько 12 годин, після чого можна приступати до дегустації.
Сальтисон з субпродуктів в домашніх умовах в пакеті
Інгредієнти: яловича печінка - 270 г; яловиче серце - 210 г; курячі шлунки - 170 г; яйця - 2 шт.; сало - 115 г; манна крупа - 10 г; часникові зубки - 7 шт. Приготування Підготовка субпродуктів завжди займає чимало часу. Шматочки серця слід вимочити в декількох водах протягом не менше 12 годин. Печінка необхідно зачистити від плівок, також промити і нарізати. Сполоснувши курячі шлунки, дайте їм обсохнути. Всі підготовлені субпродукти подрібніть, приправте, з'єднайте з яйцем, подрібненим салом, манкою і пюрированным часником. Наповніть масою термостійкий пакет, зав'яжіть його і залиште варитися. Сальтисон з печінки і серця в домашніх умовах буде готовий через дві години, після його повністю охолоджують.