Сальтисон з свинячої голови виходить неймовірно насиченим і пікантним. Гостроту цієї страви можна регулювати варіюванням в його складі кількості суміші перців або додаванням додатково перчика чилі.
Традиційно сальтисон готують у свинячий шлунку , але ми спростимо завдання і зробимо його в поліетиленовому харчовому пакеті.
Як зварити сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: свиняча голова середнього розміру – 1 шт.; телятина або яловичина – 980 р; цибулина ріпчаста – 120 г; велика свіжа морква – 1 шт.; суміш перців в горошок – 10 г; сіль велика – 10 г; лаврові листочки – 3-4 шт.; горошини запашного перцю – 5 р. Приготування Приготування сальтисона з свинячої голови починаємо з підготовки самої голови. Промиваємо її ретельно, соскабливаем ножем або щіткою забруднення, витягаємо очі і мозок, порубавши продукт на кілька частин. Тепер заливаємо шматки холодною чистою водою і залишаємо на дванадцять годин, періодично змінюючи воду на нову.
По закінченні часу поміщаємо свинячу голову в чисту воду і ставимо на вогонь. Після першого закипання витримуємо м'ясо на вогні протягом двох хвилин, після чого воду виливаємо, голову ще раз промиваємо і повертаємо в посудину. Знову заливаємо її водою, викладаємо туди ж яловичину або телятину і даємо закипіти вмісту на сильному вогні, знімаючи піну. Після цього зменшуємо інтенсивність спека до підтримки слабкого томління вмісту і варимо свинячу голову з яловичиною протягом трьох-чотирьох годин. У результаті м'ясо повинно добре відходити від кісток і бути м'яким. За годину до завершення варіння додаємо в каструлю сіль, лаврові листочки, горошини перчика запашного, очищену і розрізану на четвертинки моркву і ріпчасту неочищену цибулину цілком.
По готовності відокремлюємо м'ясо від кісток і нарізаємо невеликими кубиками. Бульйон не виливаємо, а навпаки
використовуємо для подальшого приготування. Проціджуємо його через дрібне ситечко, додаємо до нього очищені і нарізані дуже дрібно часникові зубчики і даємо проваритися на помірному вогні хвилину.
Суміш перців в горошку поміщаємо в ступку, гарненько розтираємо і додаємо до м'яса. Перемішуємо все ретельно і заливаємо підготовленим розсолом бульйоном. Тепер перекладаємо основу сальтисона з свинячої голови в поліетиленові пакети, зав'язуємо герметично, поміщаємо в глибоку ємність і зверху маємо щось важке на кілька годин або на ніч, помістивши конструкцію у холодильнику.