Рецепт айрану має не тільки давню історію, але й особливу технологію приготування у кожного народу. Якщо народ вів осілий спосіб життя, то айран готувався досить рідким, більше нагадуючи по консистенції нашу кисляк, а у кочівників напій робився густим як йогурт (заощаджуючи місця при транспортуванні) і перед вживанням розбавляється водою.
Напій айран – рецепт
Густий айран кочівників – це, по суті, звичайний йогурт, рецепт домашнього приготування якого нам доводилося описувати не раз. Рідкий айран – це суміш йогурту з водою, для смаку туди також можуть додавати сіль і/або зелень.
Інгредієнти: йогурт - 360 мл; вода - 360 мл; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Головна відмінність айрану від будь-якого нежирного йогурту – наявність пінки зверху. Зробити цю пінку можна вручну, збивши воду і йогурт віночком або добре струсивши в пляшці, а можна використовувати блендер.
Залийте в чашу блендера воду і йогурт в рівних пропорціях. Всипте сіль і збийте разом протягом півхвилини. Готовий айран розливається і п'ється відразу ж.
Турецький айран з м'ятою – рецепт
Інгредієнти: йогурт - 480 мл; сіль - 1/2 ч. ложки; жменя зелені м'яти; лід. Приготування Максимально подрібніть листя м'яти і змішайте з йогуртом. Додайте сіль, перемішайте і подавайте з кількома кубиками льоду.
Рецепт айрану з кефіру
Густий айран можна також урізноманітнити шляхом додавання зелені, солі і мелених прянощів.
Інгредієнти: молоко - 220 мл; кефір - 40 мл Приготування Доведіть молоко до кипіння, щоб убити залишки «диких» штамів молочнокислих бактерій. Охолодивши молоко до кімнатної температури, додайте в нього біо-кефір, накрийте і залиште в теплі на чверть доби. Готовий густий айран охолодіть перед вживанням.
Рецепт айрану - тан з зеленню
На відміну від описаних вище рецептів, тан готується з додаванням зелені, і навіть тертих огірків, а також може розбавлятися газованою водою.
Інгредієнти: йогурт - 980 мл; газована вода; огірок - 30 г; пучок зелені (кріп, м'ята, петрушка); сіль. Приготування Виходячи з бажаної густоти напою, розведіть йогурт мінеральною водою. Підсолити базу напою за смаком. Подрібніть зелень, натріть огірок і змішайте їх з айраном. Подавайте після попереднього охолодження.