Вернуться назад Распечатать

Айран – рецепт

Айран – рецепт
Рецепт айрану має не тільки давню історію, але й особливу технологію приготування у кожного народу. Якщо народ вів осілий спосіб життя, то айран готувався досить рідким, більше нагадуючи по консистенції нашу кисляк, а у кочівників напій робився густим як йогурт (заощаджуючи місця при транспортуванні) і перед вживанням розбавляється водою.

Напій айран – рецепт


Густий айран кочівників – це, по суті, звичайний йогурт, рецепт домашнього приготування якого нам доводилося описувати не раз. Рідкий айран – це суміш йогурту з водою, для смаку туди також можуть додавати сіль і/або зелень.
Інгредієнти:

  • йогурт - 360 мл;

  • вода - 360 мл;

  • сіль - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Головна відмінність айрану від будь-якого нежирного йогурту – наявність пінки зверху. Зробити цю пінку можна вручну, збивши воду і йогурт віночком або добре струсивши в пляшці, а можна використовувати блендер.
    Залийте в чашу блендера воду і йогурт в рівних пропорціях. Всипте сіль і збийте разом протягом півхвилини. Готовий айран розливається і п'ється відразу ж.

    Турецький айран з м'ятою – рецепт


    Інгредієнти:

  • йогурт - 480 мл;

  • сіль - 1/2 ч. ложки;

  • жменя зелені м'яти;

  • лід.


  • Приготування
    Максимально подрібніть листя м'яти і змішайте з йогуртом. Додайте сіль, перемішайте і подавайте з кількома кубиками льоду.

    Рецепт айрану з кефіру


    Густий айран можна також урізноманітнити шляхом додавання зелені, солі і мелених прянощів.
    Інгредієнти:

  • молоко - 220 мл;

  • кефір - 40 мл


  • Приготування
    Доведіть молоко до кипіння, щоб убити залишки «диких» штамів молочнокислих бактерій. Охолодивши молоко до кімнатної температури, додайте в нього біо-кефір, накрийте і залиште в теплі на чверть доби. Готовий густий айран охолодіть перед вживанням.

    Рецепт айрану - тан з зеленню


    На відміну від описаних вище рецептів, тан готується з додаванням зелені, і навіть тертих огірків, а також може розбавлятися газованою водою.
    Айран – рецепт

    Інгредієнти:

  • йогурт - 980 мл;

  • газована вода;

  • огірок - 30 г;

  • пучок зелені (кріп, м'ята, петрушка);

  • сіль.


  • Приготування
    Виходячи з бажаної густоти напою, розведіть йогурт мінеральною водою. Підсолити базу напою за смаком. Подрібніть зелень, натріть огірок і змішайте їх з айраном. Подавайте після попереднього охолодження.