Айран славиться своїми унікальними корисними властивостями, завдяки яким напій вважають еліксиром здоров'я і молодості. Крім того, він чудово втамовує спрагу і насичує, знімає симптоми похмілля, а також є відмінним компонентом дієтичного меню.
Як приготувати айран в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: натуральний йогурт – 640 мл; вода мінеральна – 220 мл; сіль велика – 5-10 р. Приготування Самим простим рецептом приготування айрану в домашніх умовах є варіант, який передбачає використання вже готового охолодженого домашнього натурального йогурту. Його необхідно гарненько збити міксером до пишноти, додавши до завершення процесу мінеральну воду і сіль за смаком. Особливо популярний цей рецепт в турецькій кухні.
Як зробити айран в домашніх умовах з козячого або коров'ячого молока - рецепт
Інгредієнти: домашнє молоко козяче або коров'яче) – 520 мл; закваска – 155 г; вода; сіль. Приготування Якщо у вас є можливість використовувати для приготування айрану домашнє козяче або коров'яче молоко, обов'язково скористайтеся нею. Такий айран вийде ще більш корисним і смачним. В якості закваски можна використовувати як спеціальну суміш для айрану, так і взяти звичайну сметану, кефір або кисле молоко.
Молоко попередньо перекипятим на плиті як можна довше, помішуючи, а потім дамо йому охолонути до температури сорок градусів. Потім додаємо закваску, перемішуємо ретельно, поміщаємо суміш в банку або іншу посудину, щільно закриваємо і закутуємо на шість годин. По закінченні часу ставимо айран для визрівання і охолодження на полицю холодильника, після чого розводимо до бажаної густоти водою, додаємо сіль і відразу ж вживаємо.
Айран з зеленню і огірком - рецепт
Інгредієнти: кефір жирний або йогурт натуральний домашній – 980 мл; мінеральна газована вода – 600 мл; огірок невеликий свіжий – за смаком; зелень на вибір (кріп, петрушка, чебрець, м'ята) – 1 невеликий пучок; сіль велика – 1/2 ч. ложки. Приготування Айран при бажанні можна доповнити зеленню і огірком, що зробить його смак ще більш освіжаючим і апетитним. Для приготування такого напою наливаємо в миску або іншу ємність кефір або натуральний домашній йогурт, додаємо сіль, дрібненько нашатковану свіжу зелень, перетертий на дрібненько тертці або нарізану огірочок і обробляємо суміш міксером до пишноти і легкості. В кінці процедури збивання айрану вливаємо тонким струмком газовану мінеральну воду. Відзначимо, що всі компоненти перед змішуванням повинні бути попередньо охолодженими в холодильнику, а при подачі в айран можна додатково покласти кілька шматочків льоду.