Джерело рослинного білка і необхідних людині мікроелементів – горох – смачний у багатьох видах. Молодий горошок зазвичай їдять просто так, його можна додавати в супи і овочеві рагу . Консервований зелений горошок – важливий інгредієнт багатьох салатів, в якості гарніру він чудово підходить до сосисок або котлетам . Ну, а з сушеного гороху зазвичай варять пюре.
Кілька секретів На жаль, далеко не всі люблять корисне пюре з гороху. Причин такої нелюбові кілька. По-перше, не всі правильно вибирають продукт. По-друге, горох треба правильно зварити. По-третє, як не дивно, зварити смачне горохове пюре не вийде тільки з бобових.
Для початку правильно вибираємо горох. Він повинен продаватися в прозорому пакеті, щоб ви бачили горошини. Вони повинні бути приблизно одного розміру, відсоток колотого гороху повинен бути мінімальний. Якщо є можливість придбати продукт на вагу – принюхайтесь. Не повинно бути запаху цвілі, вологого грунту, пилу або мишей. Тільки запах горошку.
Замочувати або не замочувати Оскільки пюре готується з сушеного гороху, перед приготуванням його треба обов'язково замочити. В ідеалі – гарячою водою на 3-4 години. Горошок вбере потрібну кількість води і звариться значно швидше. Можна замочувати горошок і в холодній воді, але тоді і часу йому треба дати більше, замочити його на всю ніч. Отже, розповімо, як смачно зварити горохове пюре.
Інгредієнти: сушений горох – 1 склянка; кріп – 1 пучок; сіль – 1 ч. ложка; харчова сода – 1/4 ч. ложки; лавровий лист – 2 шт. перець мелений (суміш) – 1 щіпка. Приготування Наводимо базовий рецепт, з якого буде зрозуміло, як правильно зварити горохове пюре. Горох перебираємо, миємо, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 4 години. Після цього знову ретельно промиваємо горошок під проточною водою, засипаємо в каструлю, заливаємо чистою водою і починаємо варити. Коли вода скипить, зливаємо її, промиваємо горох і повторюємо процедуру. У повторно закипілу воду додаємо соду і варимо наш горох близько години. За чверть години до готовності додаємо кріп, щільно зв'язавши пучок, щоб простіше було його дістати. Готовий горох відкидаємо на друшляк, пюрируем з допомогою блендера і додаємо сіль і перець.
Якщо немає часу Часто постає питання, як швидко зварити горохове пюре, щоб було ще й смачно. Насправді, нічого складного тут немає. Промитий горох укладаємо в скороварку і отримуємо чудове пюре вже через півгодини. В іншому – процес такий же.
Якщо скороварки немає, розповімо, як зварити горохове пюре в мультиварці. Промитий горох потрібно закласти в робочу чашу, налити води і в режимі «Мультиповар» виставити температуру 200 градусів. За 40-45 хвилин горошок звариться, залишиться тільки приготувати дійсно смачне пюре.