Горошница або горохова каша при правильному приготуванні є неймовірно корисним, насиченим і смачним блюдом. При її вживанні організм поповнюється масою вітамінів, необхідних елементів, амінокислот і антиоксидантів. Особливо корисна горошница при підвищеному вмісті цукру в крові або порушення обміну речовин.
Далі ми розповімо, як правильно і смачно зварити горошницу в каструлі, а також як приготувати її в мультиварці без замочування.
Як правильно і швидко зварити горошницу в каструлі?
Інгредієнти: сухий горох – 210 г; вода очищена – 980 мл; сіль велика – 10 р. Приготування Особливо корисна горошница з цілісного лущеного гороху. Але такий продукт вимагає попередньої підготовки. Його необхідно хорошенечко промити під проточною водою і залити холодною водою, взявши чотири її частини на одну частину гороху. Через дванадцять годин замочування воду зливаємо, горошини ще раз промиваємо і заливаємо чистою водою у товстостінній каструлі, казані або сотейнику.
Деякі кулінари рекомендують ставити варитися горох в тій же воді, в якій він вымачивался. Але ми б не рекомендували поступати таким чином. Вся справа в тому, що в процесі розбухання горох виділяє у воду речовини, які найчастіше при вживанні продукту викликають бродіння в кишечнику і, як наслідок, є причиною метеоризму. Додаткове ж промивання після замочування допоможе звести подібні негативні прояви до мінімуму.
Ставимо посудину з горохом і водою на вогонь і після закипання варимо протягом години. Хвилин за п'ять до завершення приготування підсолюємо горошницу за смаком.
При бажанні можна доповнити вже готову горохову кашу з обсмаженою цибулею копченим беконом або грудинкою.
Як швидко зварити горошницу в мультиварці без замочування?
Інгредієнти: сухий горох – 270 г; вода очищена – 790 мл; ріпчаста цибулина – 95 г; олія соняшникова рафінована – 35 мл; вершкове масло – 35 г; сода харчова – на кінчику ножа; сіль велика – 10 р. Приготування Дуже смачну горошницу можна приготувати в мультиварці без замочування. Для цього обсмажуємо в мультиварочной каструлі на соняшниковій без аромату маслі ріпчасту цибулину, нарізавши її дрібненькими кубиками і настройте пристрій при цьому на режим «Смаження» або «Випічка». Після цього додаємо до румяному луку промитий під проточною водою горох, вливаємо очищену воду, додаємо масло і щіпку соди. Саме остання прискорить розварювання горошин і значно скоротить час приготування горохової каші.
Перемикаємо прилад на режим «Боби» і готуємо горошницу протягом однієї години. Після сигналу відкриваємо кришку пристрою, підсолюємо кашу і даємо їй ще хвилин десять настоятися в режимі «Підігрів».
Як зварити смачну горошницу з томатом?
Інгредієнти: сухий горох колотий – 520 г; вода очищена – 11 л; ріпчаста цибулина – 95 г; морква – 95 г; паста томатна – 65 г; олія соняшникова рафінована – 55 мл; вершкове масло – 25 г; лаврові листи – 1-2 шт.; приправи; сало копчене – 90 г; сіль велика – 10 р. Приготування Перед приготуванням промиваємо сухий горох колотий під проточною холодною водою і заливаємо на п'ятнадцять
хвилин окропом. Потім ще раз крупу промиваємо в холодній воді, знову заливаємо киплячою водою, вливаємо соняшникова без аромату масло і ставимо варитися на плиту на одну годину, прикривши посудину кришкою і збавивши під нею вогонь до мінімального.
За цей час нарізаємо дрібними кубиками сало копчене, очищену цибулину і моркву, викладаємо овочі з салом у розтоплене на сковороді масло вершкове і даємо їм підрум'янитися і обсмажитися до м'якості. Тепер додаємо томатну пасту і пасеруємо все разом протягом хвилини.
Готову кашу підсолюємо за смаком, додаємо приправи і піджарку, перемішуємо, проварюємо, помішуючи, ще п'ять-десять хвилин, і можемо подавати.