Проста овочева композиція в оригінальному виконанні під назвою рататуй отримала небувалу популярність і визнання серед широкого кола споживачів. Неймовірні смакові якості даного страви досягаються за рахунок злиття смаку овочів, пікантного соусу і зелені. Всі тонкощі приготування даного страви в наших рецептах нижче.
Як готувати рататуй - класичний рецепт в духовці
Інгредієнти: баклажани – 515 м; цукіні – 455 г; помідори стиглі свіжі – 935 г; солодкий болгарський перець – 265 г; ріпчасті цибулини – 160 г; часникові зубці – 2-3 шт.; олія соняшникова рафінована – 55 мл; кмин – 2 щіпки; базилік свіжий фіолетовий – 25 г; листя свіжої петрушки – 35 г; перець мелений чорний – 1 щіпка; сіль велика – за смаком. Приготування Приступаючи до приготування рататуя, промиті болгарські перці поміщаємо в прогріту до 175 градусів духовку і залишаємо в ній запікатися на півгодини. Після чого поміщаємо в пакет на хвилину, а потім позбавляємо від шкірки, плодоніжки і насіння. Третю частину стиглих томатів очищаємо від насіння і шкірки і перетираємо на тертці. Вимиті помідори, що залишилися, цукіні і баклажани ріжемо на кружечки товщиною не більш п'яти міліметрів. Останні підсолюємо і залишаємо в мисці хвилин на тридцять для відділення зайвої вологи і позбавлення від гіркоти.
У цей час нарізаємо очищені цибулини дрібненькими кубиками і пасеруємо їх у рафінованій соняшниковій олії на сковороді до прозорості. Поле цього додаємо до цибулі нарізані кубиками запечені перці і подрібнений зубчик часнику, вливаємо томатну масу, присмачую все сіллю і перчиком і припускаємо під кришкою на помірному вогні протягом п'ятнадцяти хвилин. Даємо отриманого соусу охолонути, і пробиває його блендером до однорідності.
На дно промасленим форми для запікання викладаємо томатний соус, а зверху викладаємо підсолені гуртки кабачків, баклажанів та помідорів, чергуючи їх між собою, формуючи свого роду гармошку.
В окремій мисці з'єднуємо подрібнений базилік, листя петрушки, видавлений часник і розім'яті зерна кмину. Підсолюємо суміш, додаємо столову ложку соняшникової олії і ретельно розтираємо все виделкою або товкачем. Розподіляємо отриману суміш зверху на овочах і ставимо запікатися в гарячу духовку на годину. Температурний режим необхідно підтримувати під час запікання на рівні 200 градусів.
Як зробити овочевий рататуй - рецепт приготування в мультиварці
Інгредієнти: баклажани – 430 г; цукіні – 380 г; помідори стиглі свіжі – 860 р; солодкі болгарські перці – 230 г; ріпчасті цибулини – 145 г; часникові зубці – 2-3 шт.; олія соняшникова рафінована – 55 мл; соус томатний – 40 г; сухе вино – 110 мл; сухі трави прованські – 1 щіпка; листя свіжої петрушки і базиліка – 45 г; перець мелений чорний – 1 щіпка; сіль велика – за смаком. Приготування Щоб позбутися від гречки, притаманною баклажанів, нарізаємо промиті плоди тонкими кружальцями, підсолюємо і залишаємо в мисці хвилин на тридцять. За цей час очищаємо, нарізаємо кубиками ріпчасті цибулини та викладаємо їх в ємність мультиустройства, наливши в неї рафінована олія, встановивши прилад на режим «Смаження» або «Випічка». Хвилин через сім закладаємо до цибулі перці болгарські, попередньо очистивши їх від плодоніжок і насіння і нарізавши аналогічно кубиками. Обсмажуємо овочі разом пару хвилин, після чого закладаємо два
нарізаних дрібно помідори й тушкуємо ще масу протягом десяти хвилин, додавши в процесі вино, томатний соус, сіль і перець. Тепер виливаємо отриманий соус в миску, остуджуємо і пробиваємо блендером до однорідності.
Нарізаємо залишилися томати і кабачкові плоди гуртками, а баклажановые скибочки промиваємо прохолодною водою. Виливаємо половину приготованого пюрированного соусу в мультикастрюлю і викладаємо віялом гуртки баклажанів, кабачків і помідорів, чергуючи між собою і приправляючи прованськими травами, сіллю, зеленню і подрібненим часником. Заливаємо все залишилися соусом і готуємо рататуй протягом сорока хвилин у програмі «Випічка».