Вважається, що це страва родом з Провансу, і готували його звичайні роботяги, так як овочів там завжди багато, а оливкове масло готують одну з найкращих у світі, так і народився цей рецепт. Абсолютно просте приготування, але при цьому шикарний багатий смак, гідний подаватися в кращих ресторанах. Якщо ви любите овочі, то саме для вас ми розповімо, як готувати рататуй в двох абсолютно різних рецептах.
Справжній рататуй - класичний рецепт приготування в духовці
Інгредієнти: кабачок – 2 шт.; баклажан – 2 шт.; перець солодкий – 3 шт.; часник – 2 зубчики; помідор – 7 шт.; цибуля – 2 шт.; оливкова олія, бальзамічний оцет ; чебрець, сіль, петрушка, перець. Приготування Для такого рецепта баклажан і кабачок (краще цукіні) візьмемо довгі і тонкі, а томати – вершки, вони більш щільні і м'ясисті. А готувати починаємо з цибулі і часнику. Наріжемо дрібно, як зможемо, обсмажимо на оливковій олії весь цибулю і половину часнику, потім додамо туди перець, порізаний соломкою і три помідори, очищені від шкірки і порізані кубиком. Накриємо кришкою, зменшуємо вогонь і протушкуйте хвилин 15.
Тим часом наріжемо баклажан, кабачок і помідори тонкими кільцями, не товщі 5 мм. Коли соус стушился, трохи присолим його і відкладемо 1/5 частину. Решті виливаємо у форму, в якій будемо запікати рататуй, розрівнюємо, а зверху викладаємо порізані овочі. Починаємо з зовнішнього краю і далі до центру по спіралі чергуємо овочеві кружечки.
Візьмемо трохи оливкової олії, відправимо туди залишився порубаний часник, чебрець, перчик і петрушку і намасти зверху нашу запіканку. Потім накриваємо фольгою і готуємо в духовці при 180 градусах 40 хвилин. Перед подачею в соус, який ми відклали на самому початку додаємо трохи оливкової олії і бальзамічного оцту і поливаємо готову страву.
Рецепт овочевого рататуйя
Інгредієнти: баклажан – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; цукіні – 1 шт.; часник – 4 зубчики; перець солодкий – 1 шт.; помідор – 2 шт.; чебрець, оливкова олія , сіль. Приготування Почати роботу з овочами краще з баклажана, т. к. підготовка його зажадає трохи більше часу, ніж інші овочі. Ріжемо його на кубики, щедро посипаємо сіллю, перемішуємо і залишаємо, поки будемо займатися іншими овочами. Потім перед смаженням ми гарненько отожмем кубики від зайвої рідини, це завадить баклажана вбирати так багато масла, як зазвичай він це робить, та й смак овоча при цьому стане яскравішим. Помідор ми очистимо від шкірки, помістивши його в окріп на пару хвилин, а потім у холодну воду, так шкурка легко зніметься. Потім ріжемо на дольки і позбавляємося від насіння, м'якоть ріжемо на кубики. Цибулю і часник нарубим дрібненько, перець і цукіні також як всі овочі кубиками приблизно однакового розміру.

Тепер потрібно обсмажити овочі окремо. Почнемо з лука, робимо це природно на оливковій олії і досить швидко. Не потрібно смажити до готовності, шматочки повинні бути тверденькими. У самому кінці додаємо трохи часнику і чебрецю і відкидаємо на друшляк, щоб позбавитися від зайвої олії. Але ми його можемо використовувати для обсмажування наступної партії овочів. Так робимо і з іншими інгредієнтами, помідори самий ніжний овоч, тому йому досить пари хвилин. З'єднуємо все в каструлі з товстим дном, присаливаем, перемішуємо і даємо потушиться на невеликому вогні буквально 10 хвилин. Таке блюдо можна подавати як гарячим, так і холодним.