Сучасний ринок вже встиг адаптуватися до тих, хто воліє уникати споживання м'ясних продуктів, бо на прилавках все частіше можна знайти вегетаріанські ковбаси, сосиски і котлети. Правда в невеликих містах ці альтернативи раніше важкодоступні, так і вартість влаштовує далеко не кожного. Альтернативою стане домашнє приготування, про який ми поговоримо далі.
Вегетаріанська ковбаса – рецепт
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 65 г; часникові зубки - 3 шт.; варена біла квасоля - 170 г; вода - 115 мл; соєвий соус - 35 мл; томатна паста - 5 г; копчена паприка - 2 ч. ложки; мелений коріандр, гірчиця - 1 ч. ложка; клітковина - 1 ст.; вівсяні пластівці - 35 г; насіння льону - 5 р. Приготування За допомогою блендера збийте пасту з ріпчастої цибулі і часникових зубков. Перекладіть пасту на розігріту сковороду і спасеруйте, помішуючи, протягом трьох хвилин. Поверніть суміш назад в миску, додайте спеції, сою, воду, бобові, томат і повторіть збивання. Окремо змішайте мелені вівсяні пластівці і насіння льону з клітковиною. Додайте суху суміш до вмісту блендера і знову збийте. Отриману масу обімніть руками протягом пари хвилин, поки не отримаєте щільне «тісто». Якщо суміш розсипається – додайте пару столових ложок води.
Долонями скатайте ковбасу з товщиною звичайну сардельку, оберніть її фольгою і помістіть над водяною банею. Варіть вегетаріанську ковбасу в домашніх умовах протягом 1 години 20 хвилин, після чого охолодіть і позбавте від оболонки з фольги.
Рецепт приготування вегетаріанської ковбаси з бенгальської гороху
Крім квасолі основою вегетаріанської ковбаси може стати і нут. Перед приготуванням його замочують, а після розбухання відварюють до м'якості.
Інгредієнти: клітковина - 1 ст.; жменя хлібної крихти; пластівці чилі - щіпка; насіння фенхелю (мелені) - 1 1/2 ч. ложки; сушений базилік, орегано - по 2 ч. ложки; відварений нут - 2 ст.; тахін - 15 г; часник - 5 зубків; вустерширський соус - 10 мл; овочевий бульйон - 190 мл Приготування Перед тим, як зробити вегетаріанську ковбасу, блендер відправляються сухі складові: клітковина, хлібна крихта, і спеції. Після збивання в чашу до сухих інгредієнтів відправляється нут, паста тахін, часник, вустерширський соус і овочевий бульйон. Останні, краще вливати порціями, щоб не сосиски не розпалися від зайвої вологи. Збивши всі ще раз, підлийте рідини, при необхідності, після вимісити масу руками, збираючи разом, і скачайте в ковбаску. Обернувши ковбаску фольгою, помістіть її над водяною банею на дві години (невеликий жар).