Соус тартар – один з класичних європейських холодних соусів спочатку французького походження. В даний час соус тартар дуже популярний, його приготування практикують у багатьох ресторанах і кафе з Європейською кухнею у багатьох країнах Світу. Зазвичай його подають до страв з м'яса, риби, морепродуктів (ростбіф, холодне спекотне та ін).
Соус готують з звареного круто яєчного жовтка, рослинного масла і зеленого цибулі з додаванням деяких інших інгредієнтів.
Вивчимо, як приготувати класичний соус тартар в домашніх умовах.
Загальна ідея така: зварений яєчний жовток розтирають, потім змішують з лимонним соком і/або натуральним винним оцтом, додають сіль і деякі спеції. Потім до цієї суміші потроху, (буквально по краплі) додають оливкова олія і злегка збивають до утворення емульсії (так само, як при приготуванні майонезу). Мелкорубленный зелену цибулю додають в останню чергу.
У спрощеному варіанті можна діяти простіше, а саме: додати зелений цибулька до майонезу (який все ж бажано приготувати самостійно, втім, це питання індивідуальних переваг).
Соус тартар до риби
Інгредієнти: курячі яйця – 2 шт.; олія оливкова – 100 мл; гірчиця готова без консервантів (краще діжонська) – 1 ч. ложка або трохи менше; сік лимона – 1-2 ст. ложки; сіль; мелені спеції (перець запашний чорний; мускатний горіх, коріандр, гвоздика – за бажанням); цибулю-шалот зелений (або звичайний). Приготування Варимо яйця круто і витягуємо жовтки, закладаємо їх у робочу ємність і розминаємо виделкою. Додаємо гірчицю, сіль спеції, сік лимона і підливаючи масло, починаємо збивати віночком, міксером або блендером. Коли суміш стала схожою на стандартний готовий майонез, додаємо подрібнений зелений лук.
Якщо використовуєте оцет – він повинен бути натуральним винним світлим (а не яким-небудь іншим), оскільки цей соус до риби. Його також можна подавати до страв з світлого м'яса.
В інших варіантах можливі експерименти та креативні підходи до приготування.
До складу соусу тартар також можна включити і деякі інші інгредієнти, а саме: каперси, мариновані або свіжі огірки, часник, спаржу, пекучий червоний перець, свіжу зелень.
Слід зауважити, що відомі рецепти тартара і з сирими жовтками. У цих випадках краще використовувати перепелині яйця, по крайней мере, ви будете впевнені в неможливості поразки сальмонельозом, оскільки нормальна температура тіла перепела перешкоджає розвитку цього мікроорганізму.