Добре влітку зробити побільше заготовок. Тоді взимку можна буде ласувати смачними і корисними продуктами власного приготування. Як приготувати кетчуп на зиму в домашніх умовах, читайте нижче.
Домашній кетчуп з яблуками на зиму
Інгредієнти: яблука кислі – 900 г; часник – 10 зубчиків; помідори м'ясисті – 3 кг; суха гірчиця – 40 г; пісок цукровий – 180 г; кориця мелена – щіпка; гострий червоний мелений перець – щіпка; сіль; оцет – 180 мл Приготування Для кетчупу потрібні щільні і стиглі помідори. Яблука підійдуть сорту «Антонівка» або ж інші кислі. Моєму помідори і яблука, ріжемо їх часточками і на малому вогні проварюємо до м'якості близько 15 годин. Потім охолоджуємо масу і перетираємо в пюре. Знову масу кладемо в каструлю, солимо, кладемо подрібнений часник, сахарим і закладаємо спеції. Доводимо До кипіння на малому вогні і варимо близько півгодини при малому кипінні. Масу потрібно періодично перемішувати. В кінці вливаємо оцет. Готовий кетчуп на зиму з помідорів і яблук розподіляємо по підготовленим банках і закрити металевими кришками.
Домашній кетчуп на зиму «Пальчики оближеш»
Інгредієнти: цибуля – 400 г; стиглі м'ясисті помідори – 28 кг; оцет 9% – 3/4 склянки; кориця – 1/2 ч. ложки; сіль – 40 г; болгарський перець – 600 г; гвоздика у бутонах – 4 шт.; пісок цукровий – 200 г; гострий перець – 1 шт.; перець чорний мелений – дрібка. Приготування Овочі добре миємо. Помідори ріжемо часточками. Перець чистимо і нарізаємо довільно. Очищену цибулю теж на кілька частин ріжемо. Всі овочі подрібнюємо у блендері або на м'ясорубці. Ставимо масу на вогонь і, прогріваючи на малому вогні, даємо їй закипіти. Варимо на тому ж слабкому вогні близько 2 годин. Потім додаємо всі інші інгредієнти, доводимо до кипіння і варимо до загустіння. Наповнюємо баночки кетчупом і закатуємо.
Приготування кетчупу в домашніх умовах на зиму
Інгредієнти: перець болгарський – 1 кг; м'ясисті помідори – 2 кг; кисло-солодкі сливи – 5 кг; пісок цукровий – 200 г; перець гострий – 1 шт.; оцет 9% – 1 ст. ложка; часник – 12 зубчиків; сіль. Приготування Сливи і овочі миємо. Видаляємо з слив кісточки, перець чистимо від насіння. Нарізаємо і проварюємо до м'якості овочів близько 40 хвилин. Потім масу перетворюємо у пюре, подрібнивши її блендером або протерши через сито, а потім знову ставимо на плиту, солимо, додаємо подрібнений часник, сахарим і проварюємо ще хвилин 15. Під кінець вже вливаємо оцет і розливаємо домашній кетчуп на зиму по банкам.