Соус тартар вважається класикою французької кухні. Його основа являє собою перетерті з рослинним маслом жовтки, які під час приготування на швидку руку простіше всього готовим замінити майонезом. Доповненнями цієї нехитрої базі можуть служити дрібно нарізані соління і сама різноманітна зелень. Варіації рецепту соусу тартар в домашніх умовах ми розберемо нижче.
Як приготувати соус тартар в домашніх умовах?
Почнемо з класики і приготуємо цей дивовижно смачний соус з нуля, збиваючи базу власноруч, замість використання готового майонезу. В результаті смак соусу буде більш вираженим, а консистенція більш рідкою.
Інгредієнти: яєчний жовток; рослинне масло - 95 мл; лимонний сік - 5 мл; маринад з-під солоних огірків - 5 мл; солоні огірки - 55 г; каперси - 20 г; гірчиця гостра - 1/2 ч. ложки; зелень петрушки - 1 ст. ложка. Приготування В одну посуд збийте яєчний жовток, додайте сік лимона і огірковий маринад. Після збийте компоненти разом до формування емульсії, приблизно 10 секунд, а потім, продовжуючи збивання, починайте поступово і дуже повільно вливати олію. Коли майонез буде готовий, залишиться лише доповнити його подрібненим солоним огірком, каперсами, гірчицею і рубаною зеленню. В залежності від солоності огірків, додайте сіль в самому фіналі за смаком, а потім охолоджуйте тартар перед подачею.
Соус тартар в домашніх умовах зі сметаною
Для більш делікатного смаку без характерної для майонезу кислинки, змішуйте останній зі сметаною і краплею меду. На виході отримаєте дивно м'який, солодко-солоний соус.
Інгредієнти: каперси - 2 ст. ложки; солоні огірки (середні) - 2 шт.; подрібнений ріпчаста цибуля - 1 ст. ложка; часник - 1 зубок; мед - 5 мл; оцет - 5 мл; майонез - 45 г; сметана - 120 р. Приготування Почніть з нарізки солінь і каперсів невеликими шматочками. Змішайте соління зі свіжим цибулею, потім доповніть інгредієнти часниковою пастою і сумішшю оцту і меду. Покладіть порцію сметани і майонезу, а потім охолодіть готовий соус.
Соус тартар - простий рецепт в домашніх умовах
На відміну від представлених вище рецептів, в цьому смак соусу буде балансувати не на межі кислоти, солодощі та солоності, у нього додасться ще й гострий смаковий відтінок, яку можна отримати завдяки додаванню соусу «Табаско» або будь-якого іншого гострого соусу за смаком.
Інгредієнти: майонез - 410 г; солоні огірки - 2 шт.; соус «Табаско» - 4 краплі; лимонний сік - за смаком; зелень петрушки - 2 ст. ложки. Приготування Подрібніть солоні огірки разом із зеленню петрушки, після чого додайте їх до майонезній основі і добре перемішайте. Доповніть соус гострим «Табаско» і невеликою кількістю лимонного соку. Готовий соус ідеально доповнює смажені овочі, м'ясо, яйця, рибу. Соус тартар - приготування в домашніх умовах
У даному рецепті замість солоних огірків використовуються гострі мариновані перці. Якщо ви хочете уникнути гостроти, то просто замініть гострі перці звичайним солодким.
Інгредієнти: майонез - 240 г; гострий перець консервований - 2 ст. ложки; каперси - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 20 г; лимонний сік - 15 г; діжонська гірчиця - 5 г; вустерширський соус - 5 мл Приготування Подрібніть перці разом з каперсами. Також дрібно наріжте і ріпчасту цибулю. Змішайте все з майонезом, дижонской гірчицею і вустерширським соусом. Доповніть соус соком лимона і знімайте пробу. Перед подачею готовий тартар краще охолодити. Він ідеально доповнює страви з риби і червоного м'яса, також хороший до закусок з фритюру.