Тартар один з найпоширеніших і базових соусів. Готується він на основі майонезу, з додаванням варених жовтків. Основною особливістю є те, що інгредієнти, які складають соус не протираються і не подрібнюються в пасту, а дрібно рубаються. Тому ця дія і є основним у приготуванні соусу. Він ідеально підходить для риби, але і для м'яса теж буде хороший. У ресторанах є свої секрети приготування, а сьогодні ми підкажемо рецепти як приготувати соус тартар в домашніх умовах.
Класичний рецепт соусу тартар з солоними огірками
Цей оригінальний рецепт дозволяє приготувати досить пікантний соус з яскравим і насиченим смаком. А оскільки тартар робиться на основі майонезу, то в класичному варіанті майонезна основа готується самостійно.
Інгредієнти: олія рафінована – 180 мл; лимон – 1/2 ; яйце – 2 шт.; гірчиця – 10 г; жовток варений – 3 шт.; каперси – 60 г; корнішони – 80 г; зелений табаско – за смаком; естрагон – 2 гілочки; петрушка – 1/2 пучка розсіл; часник – 1 зубочек; цукрова пудра – щіпка. Приготування Відокремлюємо жовтки від яєць і перетираємо їх з гірчицею і вареними жовтками. Починаємо збивати блендером і поступово, тонкою цівкою вливаємо олію. При цьому не зупиняємо процес збивання. В кінці додаємо сік половинки лимона і ще раз перемішуємо. Повинен вийти досить густий майонез.
Корнішони ріжемо дрібно кубиком, щоб вони рівномірно розподілялися в соусі, але і не занадто дрібно вони повинні потрапляти на зуб». З каперсами чинимо також, можна подрібнити часник через прес. Зелень теж дрібно шаткуємо. Табаско додаємо, він відповідає за гостроту, оскільки сам по собі дуже гострий його потрібно кілька крапель. Т. к. домашній майонез досить густий, то готовий соус розбавляємо трохи розсолом з огірків до потрібної консистенції. Додамо щіпку цукрової пудри, щоб збалансувати смак, адже всі інгредієнти кисло-солоні.
Як зробити соус тартар до риби будинку?
Основним наповнювачем смаку для цього соусу є пікантні мариновані огірочки, звичайно, ідеально підійдуть корнішони, оскільки в них немає насіння і м'якоть щільна, але можна взяти і звичайні огірочки. Тільки потрібно перевірити наскільки у них щільна шкірка і при необхідності зчистити її. Класичні ж каперси в домашньому варіанті можна замінити на оливки, т. к. каперси купити можна не в кожному магазині.
Інгредієнти: огірки мариновані – 50 г; цедра лимона – 5 г; оливки – 50 г; гриби мариновані – 50 г; кріп – 4 гілочки; білий перець – за смаком; майонез – 150 р. Приготування Огірки, оливки і гриби подрібнюємо в крихту ножем, кріп теж дрібненько шаткуємо. Змішуємо всі інгредієнти з готовим майонезом і насолоджуємося пікантним смаком.