Улюблений томатний соус можна досить просто приготувати самостійно. При цьому застосовуючи фантазію і керуючись своїми смаками, можна досягти ідеального для вас кетчупу на основі простої томатної пасти.
Як зробити своїми руками домашній кетчуп з томатної пасти?
Інгредієнти: паста томатна – 250 г; вода (кип'ячена або очищена) – 500 г; цибуля – 2 цибулини; часник – 3 зубки; оцет 9% – 25 г; гвоздика – 2 бутона; перець червоний – 1/2 ч. ложки; чорний перець – 1/2 ч. ложки; гірчиця суха – 1 /2 ст. ложки; лаврушка – 1 аркуш; кріп сушений – 1 ч. ложка; цукор – 60 г; сіль – 15 р. Приготування Саму звичайну пасту змішайте з водою, від якої смак кетчупу теж буде залежати, тому краще застосувати очищену питну воду, потім всипте сіль і цукор. І поставте таку суміш нагріватися, бажано в каструльці з товстим дном, щоб уникнути навіть можливість пригорання. При цьому все одно не забувайте помішувати майбутній кетчуп.
Цибулю наріжте як можна дрібніше, можна навіть скористатися теркою. А після приєднайте його до суміші в каструлі і помішуючи дочекайтеся закипання, після чого знизьте до мінімуму температуру. Тепер можна додати перець, кріп, бутончики гвоздики і 1 ложку оцту, після чого він повинен проваритися близько 40 хвилин, знову ж при частому помішуванні. Оцет в кетчупі необхідний так само, як і цукор, саме ці два смаку, солодкий і кислий, в повному обсязі розкривають сам смак томатів. Саме цими двома інгредієнтами регулюють смак того або іншого кетчупу, а всі інші спеції, включаючи сіль, що це вже просто добавки за бажанням. Потім необхідно очистити часник, причому бажано і від лушпиння, і від плівок, після чого видавити прямо в каструлю, перемішати і через три хвилини вимкнути вогонь. Залишається тільки всипати гірчицю, перемішати і покласти лаврушку, після закрити кришку і залишити соус настоюватися і охолоджуватися.
Рецепт швидкого приготування кетчупу з томатної пасти
Інгредієнти: паста томатна – 150 мл; вода (очищена, тепла) – 200 г; цибуля – 1 цибулина; часник – 2 зубки; оцет яблучний – 20 р; масло рослинне – 50 г; перець кайенский – 1 /4 ч. ложки; чорний перець – 1/2 ч. ложки; коріандр – 1/2 ч. ложки; кориця – 1/4 ч. ложки; гірчиця російська – 1 ч. ложка; цукор – 50 г; сіль – 10 р. Приготування Часник очистіть від лушпиння і плівки, теж саме зробіть з цибулею і не важливо як подрібніть їх. У чашу
блендера висипте цукор і залийте підігрітою водою, після всипте туди ж цибулю і часник, перебивши все це в однорідну суміш з допомогою техніки. У толстодонную каструлю влийте олію, а після спласируйте на ньому томатну пасту всього лише три хвилини. Томатну пасту краще обсмажувати або проварювати, таким чином знижується ймовірність появи печії від вашого кетчупу. Після влийте суміш, приготовану в блендері, консистенцію регулюйте випарюванням або ж додаванням окропу. А потім додайте гірчицю, вона пом'якшує смак томатної пасти, тепер всипте всі спеції і добре вимішайте. Залишилося влити оцет, додати сіль і можна вимикати.