Запікання можна сміливо назвати одним з универсальнейших методів приготування риби. В процесі риба не тільки обзаводиться рум'яною скоринкою і приємним ароматом, але і набуває виражений смак, якого непросто домогтися при інших корисних способах приготування. Про те, як запекти рибу в духовці докладно розповідаємо у цьому матеріалі.
Рецепт риби, запеченої в духовці
Кращий спосіб підкреслити смак риби – не перестаратися з різними добавками. Ароматних трав і цитрусових з лишком вистачить для приготування смачного запеченого філе. Якщо ви задаєтеся питанням, яку рибу краще запікати в духовці, то можна вибирати з величезного розмаїття: дорадо, сібас, хек, тріска, горбуша та інші лососеві, камбала, скумбрія і пікша. Ми ж віддали перевагу філе морського окуня.
Інгредієнти: філе окуня (морського) - 4 шт. (190 г); гілочки розмарину - 2-3 шт.; лимони - 2 шт.; гілочки чебрецю - 2-3 шт.; часниковий зубок - 1 шт.; зелень петрушки - 1 ст. ложка. Приготування Попередньо розморозивши філе окуня, обсушіть його і помістіть на змащеному олією пергаменті, приправивши сумішшю солі і перцю. Один з лимонів наріжте кружечками і викладіть поверх рибної м'якоті разом з гілочками розмарину. Залиште рибу запікати 20 хвилин при 220 градусах.
Сік і цедру залишився лимона змішайте з подрібненим чебрецем, петрушкою і часником. Полийте готову рибу зеленим соусом.
Як запекти червону рибу в духовці?
За рахунок своєї жирності, червона риба ідеально годиться для запікання, а її універсальний і улюблений багатьма смак поєднується з широким розмаїттям добавок.
Інгредієнти: солодка гірчиця - 105 мл; філе сьомги - 4 шт. (по 200 г); хлібна крихта - 85 м; тертий пармезан - 35 р. Приготування Обсушивши промите філе червоної риби, натріть його сіллю і покрийте шаром медової гірчиці. Змішайте хлібну крихту з тертим сиром і обваляйте в отриманій суміші кожне філе. Покладіть рибу на деко і запікайте 20-25 хвилин при 180 градусах.
Риба, запечена в духовці з сиром
Забезпечити ніжність будь-якого, навіть самого дієтичного, рибного філе допоможе молоко. Після запікання суміш молока і розтопленого сиру перетворюється на аналог соусу бешамель ідеально доповнює рибне філе.
Інгредієнти: філе білої риби - 540 г; молоко - 55 мл; ріпчаста цибуля - 55 г; вершкове масло - 35 г; тертий сир - 135 р. Приготування Рибне філе після обсушування натирають сіллю і поміщають в промаслений лист. Далі філе заливають молоком, покривають тонкими кільцями цибулі і відправляють запікати при 200 градусах на 12-15 хвилин. Готове філе посипають сиром і повертають в духовку, поки останній не розплавиться.
Риба, запечена з картоплею в духовці
Допустимо не запікати одне лише рибне філе, а приготувати рибу цілком, виклавши випотрошені тушки на подушку з нарізаного картоплі. Риба, яка готується цілком завжди виходить соковитіше самостійно запеченого філе.
Інгредієнти: тіляпія - 6 тушок; картопля - 14 кг; лимони - 5 шт.; гілочки розмарину - 10 шт.; часникові зубки - 12 шт.; універсальна суміш спецій для риби - 2 ст. ложки. Приготування Перед тим, як смачно запекти рибу в духовці, розділіть картопляні бульби на кубики, змішайте з маслом і сіллю, а потім відправте запікати при 180 градусах на півгодини. Випотрошену рибу сполосніть, а після обсушування натріть універсальною приправою. Наповніть порожнини в рибних тушках скибочками лимона, зубками часнику і гілочками розмарину. Викладіть рибу на картопляну подушку і готуйте ще 45 хвилин при тій же температурі.