Будучи досить щільною і жирною рибою, скумбрія з легкістю переносить всі можливі способи приготування, зберігаючи свою форму і смак. Крім іншого, ця риба доступна, а її смак нейтральний, а тому поєднується з широким асортиментом гарнірів. У рецептах далі ми докладно поговоримо про те, як запекти скумбрію за оригінальними рецептами.
Рецепт запеченої скумбрії в духовці з картоплею
Ми звикли, що картопля з будь-яким основним блюдом, навіть тієї ж рибою, як правило запікають окремо, викладаючи навколо основного компонента. У цьому рецепті ми відступимо від застарілої сервірування та нафаршируємо рибу картопляним пюре, змішаним з ароматним соусом песто.
Інгредієнти: тушки скумбрії - 4 шт. (по 300 г); соус песто - 115 г; картопля - 345 г; вершкове масло - 30 г; зелена цибуля - 6 пір'я. Приготування Ми вже не раз обговорювали найрізноманітніші рецепти приготування соусу песто, тому ви можете повторити будь-який вподобаний у разі, якщо не знайдете баночку готового в супермаркеті.
Підготуйте тушки скумбрії, попатравши їх, ретельно промивши і зробивши надрізи на м'якоті. Відкладіть близько столової ложки соусу песто для пюре, а залишився соус розподіліть по рибі, а також в її черевної порожнини. Посоліть всі гарненько і залиште трохи промаринуватися.
Тепер до картоплі. Відваріть нарізані картоплю в підсоленій воді і пюрируйте їх з вершковим маслом. Змішайте пюре з песто і зеленою цибулею, приправити. Наповніть охолодженим пюре черевні порожнини риби і зафіксуйте стінки черевця зубочистками. Фарширована скумбрія, запечена в духовці при 200 градусах, буде готова через 25 хвилин.
Скумбрія, запечена в духовці з лимоном і овочами
Ще один варіант корисного гарнір до риби – запечені овочі. Якщо вам не доводилося запікати скумбрію раніше і ви не знаєте, які спеції будуть максимально поєднуватися з нею, то зробіть вибір на користь соусу-маринаду з цього рецепту.
Інгредієнти: Для риби і гарніру:
скумбрія - 2 шт.; лимон - 1 шт.; гілочки чебрецю - 2 шт.; листя лавра - 2 шт.; томати - 4 шт.; часник - 6 зубчиків; пучок спаржі. Для соусу:
цукор, паприка, суха гірчиця - по 1 ч. ложці; щіпка кайенского перцю; вустерширський соус - 10 мл; винний оцет - 15 мл Приготування Приготуйте маринад для риби, змішавши всі компоненти зі списку разом до розчинення цукрових кристалів. Розподіліть маринад з виснаженою тушці і наповніть черевну порожнину травами і скибочками лимона. Слідом покладіть та кілька розчавлених часникових зубков. Решті часник залиште в оболонці і викладіть на деко разом з іншими овочами. По сусідству розмістіть тушку скумбрії.
Запікайте все при 200 градусах протягом 20 хвилин. Якщо ви вирішите готувати запечену скумбрію в мультиварці по цій техніці, то виставте режим «Випічка» приблизно на півгодини.
Скумбрія, запечена на мангалі
У літню пору було б нерозумно упустити шанс приготувати рибу на мангалі. Апетитна рум'яна скумбрія з хрусткою шкіркою і просоченої димком м'якоттю стане одним з кращих, а разом з тим і корисних, страв вашого літнього меню.
Інгредієнти: філе скумбрії - 4 шт.; цедра і сік одного лайма; соєвий соус - 35 мл; гострий перець чилі - 1 шт.; корінь імбиру - 3 см; цукор - 15 р. Приготування Приготуйте легку глазур, якою ми будемо покривати рибу протягом запікання. Для глазурі змішайте соєвий соус, цедру лайма, тертий імбир, чилі (за смаком) і цукор. Коли кристали останнього розчиняться, а соус почне загусати, охолодіть його.
Перевірте наявність кісток, на філе і видалити їх при необхідності. Приправте рибу, збризніть її цитрусовим соком і додайте над вугіллям шкірою вниз. Покрийте рибу соусом, а через 5 хвилин переверніть і повторіть змазування.