Мало хто готовий взятися за класичний рецепт шашлику з баранини. Виною тому як своєрідний аромат м'яса, так і його жорстка текстура і виражений смак. Для того, щоб приготування пройшло гладко, важливо вибрати не тільки якісний шматок, але і правильно його замаринувати. В останньому ми і вирішили допомогти вам у цьому матеріалі.
Як приготувати шашлик з баранини?
Перед підбором маринаду рекомендуємо звернути увагу на саме м'ясо, адже саме від його характеристик і буде виходити фінальний результат, дія самого ж маринаду спрямована лише на те, щоб ці характеристики посилити.
Отже, яка ж частина баранини краще для шашлику? Традиційно для шашлику годиться окіст, спинна частина (біля лопатки) і задня частина тушки. Вибирайте свіже м'ясо без великої кількості жиру і тим більше без жив, а потім приступайте до його нарізці і маринування.
Маринад для шашлику з баранини
Даний рецепт вважається класичним для східної кухні. В його основі, крім суміші спецій, лежить гранатова меляса, яку роблять з соку. За рахунок випаровування, вона має помітно більш вираженим смаком.
Інгредієнти: гранатова меляса - 65 мл; рослинне масло - 115 мл; часник - 3 зубки; сушений орегано - 1 ч. ложка; мелений кумін - 1 ч. ложка; мелена кориця, чорний перець - по 1/2 . ложки. Приготування Такої кількості маринаду вистачить приблизно на кіло м'яса. Попередньо вимивши, обсушивши і нарізавши шматок, прийміть за змішування складових для маринаду. Коли маринад буде готовий, залийте їм шматки м'яса і залиште все в холоді приблизно на годину. Якщо маєте час, то період маринування можна продовжити аж до 4 годин. Далі залишається лише насадити шматки на шампур окремо або упереміж з шматочками овочів, і можна приступати до обжарке.
Класичний грецький шашлик з баранини
Баранина користується чималою популярністю й у Греції. Там її подають з холодними йогуртовыми соусами, в компанії овочів і свіжих коржів, а маринують з цитрусовими і часником.
Інгредієнти: баранина - 550 г; лимон - 1 шт.; сушений кріп, орегано - по 1/2 ч. ложки; щіпка кориці; оливкова олія - 65 мл; щіпка меленої зіри. Приготування Трави і зіру розітріть з хорошою пучкою солі, щоб випустити максимум аромату. Додайте до суміші спецій корицю і висипте всі поверх шматочків баранини. Залийте м'ясо оливковою олією, соком лимона і додайте цедру. Шматочки м'яса маринують мінімум пару годин, а лише потім приступають до обжарке.
Найсмачніший шашлик з баранини
Якщо ви хочете отримати максимально насичене смаками і ароматом м'ясо, то слід вдатися до допомоги сумішей спецій з вираженими характеристиками, на зразок тієї, що ми опишемо в цьому рецепті.
Інгредієнти: баранина - 560 г; тертий часник, імбир - по 2 ч. ложки; ріпчаста цибуля - 85 м; жменя кінзи; мелений кумін, коріандр - по 1 ч. ложці. Приготування Шматочки баранини посоліть і доповніть тертим часником, імбиром, півкільцями цибулі, подрібненої кінзою і сумішшю куміна з коріандром. Добре вимісіть все, розминаючи м'ясо, а потім накрийте і залиште на пару годин перед обсмаженням.
Приготування шашлику з баранини по-кавказьки
Як не дивно, традиційний кавказький рецепт зовсім не дивує великою кількістю прянощів, його склад простий: сіль, трохи червоного перцю і сік лимона, деякі також люблять додати часник.
Попередньо розітріть часник в ступі з пучкою крупної солі. Коли паста буде готова, доповніть її червоним перцем і розведіть соком лимона в рівному обсязі. Отриману лимонно-часникову суміш гарненько змішайте з шматками баранини і залишити в холоді мінімум на 6 годин.