Запечена рум'яна курочка - чудове блюдо для святкового столу і сімейних обідів у вихідні дні.
Розповімо, як правильно запекти курку в духовці, щоб вийшло смачно. Запікати у формі, в фользі або в рукаві.
Зрозуміло, курку краще купити охолоджену, а не заморожену, але можливі варіанти. Півників краще не запікати – вони більше підходять для супів і холодців .
Підготовка тушки Перед запіканням курку краще замаринувати, тоді вона вийде соковитою і ароматною. Маринади можуть бути самими різними (наприклад, просто світле пиво або на основі світлого столового вина та ін).
Курка в духовці цілком Інгредієнти: курка (випотрошена і очищена тушка середнього розміру без шиї) – 1 шт.; Для маринаду:
сік лимона; суміш сухих спецій; гірчиця – 2 ч. ложки; плодове бренді або коньяк – 30 мл; зелень свіжа (кінза, петрушка); часник для шпигования. Приготування Курячу тушку (незамороженную) промиємо зовні і зсередини, обсушим чистими серветками.
Складемо основу маринаду з суміші бренді з соком 1 лимона, додамо спеції (краще тільки що крупноразмолотые), продавлений часник і рубану зелень. Трохи присолим і почекаємо хвилин 20 щоб настоявся, потім процідимо через часте сито (це потрібно, щоб затримати мікрочастинки спецій і часнику, які можуть підгоряти при запіканні).
Додаємо в маринад трохи солі і гірчицю, перемішуємо.
Обливаємо-обмазуємо тушку маринадом зсередини і зовні. Залишаємо в мисці на 2-4 години, періодично перевертаємо.
Перед запіканням шпигуємо тушку маленькими шматочками часнику. Залишки маринаду зливаємо в миску.
Духовку заздалегідь не розігріваємо.
Викладаємо курку у форму (краще товстостінну керамічну), поміщаємо в духовку і запікаємо при середній температурі. В ході процесу 2-4 рази поливаємо маринадом.
Скільки (за часом) запікати курку в духовці цілком?
Стандартна курка вагою 12-15 кг запікається приблизно протягом 1 години + 10-30 хвилин (залежить від величини і конструкції конкретного духової шафи, розміру, породи та віку птиці).
Можна запекти курку в духовці цілком з картоплею. Виберіть форму таку, щоб внизу помістилася картопля (нам більше всього підійде невелика довгаста, на порцію потрібно 3-5 шт.). Якщо картоплини великі – розріжте кожну вздовж на 2 або 4 частини. Змастіть деко жиром викладайте картоплю в один шар, зверху – курку і запікайте.
Можна запекти курку в духовці у фользі, вона вийде дуже соковитою. Для цього підготовлену тушку курки обсушуємо серветкою і обмазуємо розтопленим вершковим маслом або курячим жиром. Запаковуємо в фольгу двічі (для надійності) і запікаємо. Для одержання рум'яної хрусткої скоринки в останні 20 хвилин приготування доводимо, розгорнувши фольгу.
Подаємо цілком запечену курочку, прикрасивши гілочками свіжої зелені, з будь-якими гарнірами або без, з салатами зі свіжих овочів і фруктів, зі світлим столовим вином, бренді або пивом.