Не всі частини туші тварини рівноцінні – щось можна купити дешевше, якісь ласі шматочки обійдеться досить дорого. Однак не варто переплачувати – можна порадувати себе і домашніх дуже смачними стравами з недорогої рульки. Так називається колінце передньої ноги порося (задня частина – окіст). Рулька – кісточка з м'ясом, жировим прошарком і шкірою, так що варто задуматися, що можна приготувати з свинячої рульки. Відразу обмовимося: ця частина свинячої туші чудово підходить і для варіння, гасіння, і для запікання.
Холодець з рульки Почнемо з самого простого рецепту, розповімо, як варити холодець зі свинячої рульки. Особливих навичок для цього не потрібно, потрібні тільки час, уважність і акуратність.
Інгредієнти: свиняча ніжка – 2-25 кг; окіст без жиру – 1 кг; цибулина велика – 3 шт.; сіль йодована – 15 ст. ложки; перець чорний і запашний горошком – 1 ч. ложка; лист лавра – 5-6 шт.; морква – 03 кг; часник – 1 головка. Приготування Приготування холодцю проходить в 3 етапи: підготовка, варіння, розподіл за формами або тарілках. Спершу рульку покладемо в миску, заллємо теплою водою і залишаємо на півгодини, потім добре поскребем шкірку ножем. М'ясо окосту просто промиємо, дамо стекти і наріжемо досить великими шматками. Рульку і шматки окосту кладемо у велику каструлю, заливаємо водою – вона повинна повністю покривати м'ясо, ставимо на вогонь. Коли з'явиться піна, ретельно вибираємо її, щоб бульйон зварився прозорим. Відповідь на питання, як варити свинячу рульку, простий – як звичайне м'ясо на кістці. Як тільки вся піна прибрана, робимо вогонь мінімально можливим, додаємо очищені моркву, цибулю, перець і лавровий лист. Вариться свинина під кришкою близько 2 годин. Коли м'ясо добре відстає від кісточки, його можна вийняти, злегка остудити, нарізати невеликими скибочками, укласти в тарілку. Капніть бульйон на палець і перевіримо клейкість. Якщо він занадто рідкий, всиплемо пакетик желатину (пам'ятаєте, желатин не можна перегрівати). Додамо роздавлений часник в бульйон, виймемо цибулю і моркву, залишимо на 15 хвилин, потім процідимо і заллємо бульйоном м'ясо. Коли наша страва охолоне, перенесемо формочки в холодильник. Як бачите, приготування свинячої рульки – це зовсім не складно.
Запечена рулька Відоме на весь світ чеське блюдо – печене вепрево коліно – це теж рулька. Ніжне, ароматне м'ясо чудово підходить до пива, а з приготуванням впорається навіть холостяк, рідко підходить до плити. Ароматна, смачна свиняча рулька – чудове блюдо для вечора в компанії друзів.
Інгредієнти: колінець свиняче – 1 шт. (не менше 2 кг); сіль – 1 ч. ложка; соєвий соус – 2 ст. ложки; перець мелений запашний – щіпка; суміш ароматних трав – за смаком; гірчиця – 2 ч. ложки; часник (необов'язковий компонент) – 5-6 часточок. Приготування Ніжною і рум'яної виходить рулька свиняча, запечена в духовці у фользі або в рукаві. Однак насамперед рульку треба підготувати: помити, поскоблить ножем, добре просушити. Якщо любите часниковий аромат,
наріжте часточки часнику тонкими скибочками і нашпигуйте рульку, використовуючи тонкий ніж. Змішайте гірчицю з сіллю, меленим перцем, сумішшю трав і соєвим соусом. Використовуючи гострий ніж, насеките на шкірі тонкі смужки і розподіліть маринад так, щоб він максимально вбрався. Загорніть колінце в декілька шарів фольги або запакуйте в рукав і помістіть деко в прогрітий духова шафа. Тепер доведеться почекати – готується рулька не менше півтора годин. За чверть години розкриваємо м'ясо і залишаємо, щоб вийшла смачна скоринка. Остиглу рульку подаємо на дерев'яній дошці з ножами, щоб кожен міг відрізати собі шматочок смачного м'яса.