Овочевий суп – варіант пісного страви з простим рецептом, рекомендований деякими дієтичні меню, крім того, його можна наповнювати абсолютно різними продуктами (м'ясом, рибою, грибами, сиром, зеленню і ін).
Приготування овочевого супу – справа нескладна, розповімо, як зварити його.
Овочі зварюються до готовності (тобто, до моменту, коли віддають відвару все потрібне) досить швидко, але неоднакове час, що слід врахувати при закладці. Щоб овочевий бульйон вийшов ароматним і смачним головне – не розварити овочі занадто, таким чином, зберігаючи максимум корисних речовин.
Рецепт овочевого бульйону для супу
Інгредієнти: морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; кореневище петрушки – 1-2 шт.; лаврове листя – 3 шт.; перець – 5 горошин; гвоздика – 3 суцвіття; сіль – 1 щіпка; вода холодна – 1 л. Приготування Очищену моркву і корінь петрушки порубаємо на не дуже дрібні шматки і заллємо водою в каструльці. Після закипання проварюємо протягом 10 хвилин на слабкому вогні. Тепер закладаємо в каструльку цибулину (до неї ми увіткнемо суцвіття гвоздики), додаємо лавровий лист і перець горошком. З цибулини можна не знімати підсохлу лушпиння повністю, а тільки верхній шар, тоді наш бульйон придбає красивий золотистий відтінок. Проварюємо все ще 10 хвилин і можна процідити або шумівкою видалити з каструлі все зайве. Присаливаем. Овочевий бульйон (приготовлений, за базовим варіантом рецепта) готовий до подальшого використання.
За бажанням разом із цибулею можна закласти в каструльку насіння кмину, плоди фенхелю, свіжі ароматні трави (кінзу, черешкова селера, петрушку, любисток, розмарин, базилік, естрагон та інші).
Супи на основі таких овочевих бульйонів готуються швидко і просто. У будь-якому випадку, якщо передбачається проварювання якого-небудь продукту (наприклад, риби або м'яса) його слід нарізати дрібними шматочками, щоб процес не зайняв більше 20 хвилин.
Рецепт супу з грибами на овочевому бульйоні
Інгредієнти: овочевий бульйон – 1 л; свіжі гливи – 290 г; сир твердий – 185 г; зелень; сухарики житні домашні; сметана. Приготування Рубаємо свіжі гливи не занадто дрібно і закладаємо в порційні супові чашки. Додаємо потроху сухарики і суміші тертого сиру з рубаною зеленню. Заливаємо гарячим овочевим бульйоном. Можна заправити цей найпростіший, суп сметаною і, якщо дозволяє дієта, відтінити смак часником, гострим червоним перцем і лимоном.