З наближенням літа знову набирають обертів популярності освіжаючі холодні супи, які не тільки насичують, але і дозволяють отримати непередаване задоволення від трапези, з яким може зрівнятися тільки насолоду від поїдання морозива в спеку. Одним з таких є окрошка. Сьогодні ми поговоримо про приготування окрошки з ковбасою на квасі.
Запропоновані рецепти, звичайно ж, не є абсолютно класичними. Такими їх вважають сучасні споживачі, які згодом адаптували істинно оригінальні рецептури під свій смак і модернізували їх за допомогою заміни одних компонентів іншими. Так, наприклад, раніше використовувалося для приготування класичної окрошки тільки м'ясо, а про ковбасу в минулі часи не було згадок. Поряд із запропонованими в рецептах овочами використовувалися також редька, іноді солоні огірки і багато різної зелені. Крім того, в старовину окрошку готували з грибами і не додавали в неї картоплю, що для нас в даний час здається абсолютно не прийнятним.
Але якщо не судити запропоновані нижче рецепти суворо, їх все ж можна назвати класичними, тільки з деякими сучасними поправками. І головна з них в даному випадку - використання в інгредієнтах ковбаси.
Окрошка на квасі з ковбасою - класичний рецепт
Інгредієнти: квас – 15-18 л; варена ковбаса докторська – 325 г; зварені круто яйця курячі – 4 шт.; лук зелений – 1 невеликий пучок; редис великий – 3-4 шт.; свіжі огірки – 290 г; картопляні бульби – 550 г; зелень кропу – 1 середній пучок; сіль велика – за смаком; сметана густа – 120-150 р. Приготування Для приготування окрошки за класичним рецептом нам необхідно відварити в мундирі картопляні бульби і круто курячі яйця. Потім картоплини і яйця очищаємо і нарізаємо кубиками. Тим же манером подрібнюємо докторську ковбасу варену, промитий і обсушенный редис і огірочки і дрібненько розрізаємо гострим ножем підготовлені стебла зеленого лука і укропчика. Змішуємо всі компоненти в широкій мисці або каструлі. Отриману багатокомпонентну суміш розкладаємо по тарілках, заливаємо квасом, додаємо до смаку сметану, сіль і перемішуємо гарненько.
Окрошка класична з квасом і копченою ковбасою
Інгредієнти: квас – 15-18 л; копчена ковбаса – 280 м; яйця курячі – 3-4 шт.; лук зелений – 1 середній пучок; редис великий (за бажанням) – 2-3 шт.; свіжі огірки – 290 г; картопляні бульби – 650-800 г; зелень кропу – 1 середній пучок; сіль велика – за смаком; сметана густа – 120-150 р. Приготування Відмітна особливість даного рецепту у використанні замість вареної ковбаси копченої або варено-копченої. Завдяки цьому смак страви набуває пікантну нотку і своєрідний насичений аромат.
В іншому готуємо інгредієнти для класичної окрошки на квасі аналогічно описаним вище рекомендацій. Відварюємо до готовності і очищаємо картопляні бульби і яйця і нарізаємо обидва компоненти невеликими кубиками. Таким же чином подрібнюємо очищену копчену ковбасу і трохи дрібніше шаткуємо огірки і редис. Тепер готуємо стебла зеленого лука і нарізаємо дрібними косими пір'ям, а свіжу зелень кропу дрібненько розрізаємо гострим ножем.
Далі рекомендуємо змішати всі підготовлені складові страви в каструлі, заправити сметаною, залити квасом окрошечным або хлібним і добре перемішати.
Пробуємо окрошку на смак і при необхідності підсолюємо.
Класичну окрошку на квасі з ковбасою часто наповнюють додатковим смаком. Для цього в неї додають за смаком при подачі гірчицю або хрін. Або ж безпосередньо при приготуванні вводять в блюдо заправку з розтертого вареного жовтка з зеленою цибулею, зеленню і сіллю. Оброблені таким чином зелені інгредієнти по максимуму розкривають свої смакові якості і благотворно впливають на підсумковий результат страви.