Окрошка, без сумніву, є найбільш популярним холодним річним супом, який за десятиліття свого існування зазнав найбільш разючих змін. Рецепти холодного супу готувалися на найрізноманітніших основи: від класичного квасу до води і кефіру, а склад інгредієнтів включав овочі, м'ясо і ковбаси. Про всі подробиці того, як приготувати окрошку на різний манер, ми поговоримо далі.
Як приготувати окрошку на воді – рецепт
Незважаючи на те, що найбільш автентичною є варіація окрошки з використанням квасу в якості основи, найчастіше їдці готують холодний суп на кисломолочної базі, розведеною водою. В якості кисломолочної складової може виступати сметана або кефір, у даному рецепті ми зупинимося на першому варіанті.
Інгредієнти: вода - 18 л; сметана - 185 г; жменя зелені кропу і цибулі; яйця - 3 шт.; картопляні бульби (середні) - 3 шт.; свіжий огірок - 3 шт.; шинка або ковбаса - 270 р. Приготування Почніть з відварювання картопляних бульб і яєць. Останні відваріть круто, очистіть і подрібніть. Картопля краще варити в мундирах, а після очищення охолодити і також дрібно нарізати. На шматочки аналогічного розміру і ковбасу наріжте зі свіжим огірком. Подрібніть зелень. Змішайте всі підготовлені складові разом. Розведіть сметану водою і залийте отриманою сумішшю всі підготовлені інгредієнти. Приправте окрошку і охолодіть перед сервіруванням.
Як приготувати смачну окрошку на кефірі?
Друга, найбільш популярна, варіація готується на кефірі. Його також розводять водою, а для густоти, при бажанні, можна додати пару ложок сметани або майонезу . Також, в даному рецепті серед складових зустрічається редис. Додавати його можна на власний розсуд, він надає окрошці легку гостроту.
Інгредієнти: по жмені зелені кропу і петрушки; редис - 6-8 шт.; свіжий огірок - 1 шт.; яйця - 4 шт.; картопляні бульби - 430 г; кефір - 715 мл; вода - 320 мл Приготування Відваривши яйця і картоплю, очистіть їх і довільно подрібніть. Також дрібно наріжте і свіжий огірок. Редис можна натерти на крупній тертці. Змішайте овочі разом з яйцями і залийте все водою і кефіром. Перемішавши, за смаком приправити суп і подавайте відразу ж, з парою кубиків льоду, або після попереднього охолодження.
Як правильно приготувати м'ясну окрошку?
Любителі м'яса воліють додавати в суп не тільки шматочки відвареної яловичини, але і розбавляти кисломолочну основу м'ясним бульйоном. У такому вигляді окрошка виходить більш жирної і багатою щодо смакових якостей.
Інгредієнти: яловичина - 840 г; картопля - 320 г; яйця - 4 шт.; свіжий огірок (великий) - 1 шт.; жменя зелені кропу, цибулі і петрушки; сметана - 115 мл; кефір - 480 мл; м'ясний бульйон - 230 мл Приготування Відваріть яловичину. Паралельно поставте варитися картопляні бульби і яйця. Охолоджене м'ясо наріжте кубиками. Яйця також подрібніть разом з очищеним картоплею. Наріжте свіжий огірок і зелень. Приготуйте суміш з кефіру, бульйону і сметани і залийте нею всі підготовлені компоненти. Приправте окрошку за смаком.
Як приготувати окрошку з квасом?
Інгредієнти: картопля - 470 г; свіжий огірок - 2 шт.; варена ковбаса - 260 г; яйця - 4 шт.; пучок редиски; зелень за смаком; сметана - 65 г; гірчиця - 10 г; квас - 18 л. Приготування Відваривши яйця і картоплю, наріжте їх. Шматочками аналогічного розміру наріжте свіжий огірок і ковбасу. Натріть або подрібніть редис. Змішайте всі з зеленню, доповніть сметаною і гірчицею. Помішуючи, розведіть інгредієнти квасом і приправте суп по смаку.