Бульйон є не тільки відмінним самостійним зміцнює організм блюдом, але і основою безлічі найрізноманітніших більш оригінальних страв. Для багатьох з них прозорість бульйону не принципова, так як ні на що не впливає. А от якщо цей компонент подається самостійно або ж є основою супу або іншого першого страви, то неодмінно необхідно буде подбати про те, щоб він вийшов абсолютно прозорим.
Далі ми розповімо, як зробити бульйон для супу прозорим і запропонуємо спосіб усунення проблеми в разі невдалої варіння.
Як зварити прозорий курячий бульйон?
Інгредієнти: куряче м'ясо – 450 г; очищена вода – 25 л; ріпчаста цибуля – 120 г; морква – 160 г; духмяний перець в горошинах – 3 шт.; чорний перець в горошинах – 5 шт.; листочки лаврушки – 2 шт.; сіль кухонна велика – за смаком; свіжа зелень. Приготування Для приготування прозорого курячого бульйону можна взяти будь-які частини курячої тушки. Промиваємо їх, при необхідності розрізаємо на порції і поміщаємо в каструлю. Заливаємо м'ясо чистою водою і ставимо на плиту на самий сильний вогонь. Як тільки з'являться перші ознаки кипіння, воду зливаємо, вимиваємо каструлю, промиваємо скибочки м'яса, знову заливаємо курку очищеною водою і розташовуємо на плиті на вогні. При закипанні регулярно знімаємо з бульйону піну, а при появі перших ознак кипіння знижуємо інтенсивність вогню до мінімального, прикриваємо посудину кришкою і варимо курку хвилин п'ятнадцять. За цей час очищаємо цибулю і моркву, розрізаємо овочі навпіл і опускаємо в каструлю до м'яса. Туди ж кидаємо горошини перцю чорного і духмяного, лаврові листочки, підсолюємо за смаком бульйон і варимо до готовності і м'якості м'яса.
Готовий бульйон можна подати у чистому вигляді або ж доповнити його свіжою зеленню, скибочками моркви або відвареними яйцями.
Далі ми розповімо, як зробити курячий бульйон прозорим, якщо він все ж помутнів при варінні.
Якщо прозорість курячого бульйону вам зберегти не вдалося, то будемо виправляти ситуацію. Для цього набираємо склянку готового каламутного бульйону і ставимо остигати. За цей час перекручуємо через м'ясорубку приблизно 250-300 грам будь-якого м'яса і змішуємо його з сумішшю сирого яєчного білка і склянки відібраного бульйону. Даємо
масі настоятися хвилин тридцять, після чого вливаємо в каструлю з каламутним курячим бульйоном і знову визначаємо на вогонь. Проварюємо вміст каструлі при ледь помітних ознак кипіння протягом сорока хвилин. За цей час фарш з білком згорнеться, перетвориться в осад, прихопивши разом з собою всі дрібні частинки, які були причиною мутності. Залишилося тільки процідити бульйон через меленькое металеве сито або марлевий відріз, складений утроє або вчетверо і можна використовувати прозорий курячий бульйон за призначенням.
Аналогічним чином можна зробити прозорим не тільки курячий, але і будь-який інший бульйон каламутний.