При купівлі свіжого сала для приготування шпику, необхідно керуватися основними принципами його вибору:
Колір свіжого сала повинен бути білим і однорідним без будь-яких жовтуватих плям. Від нього не повинні виходити сторонні запахи. Також хорошим показником свіжості і якості сала можна вважати те, що двома пальцями легко відривається шматочок шкурки. При покупці звертайте увагу на обробку шкіри, на ній не повинно бути щетини, в іншому випадку вам доведеться видалити її самостійно над відкритим вогнем. Сильно свіже сало, яке по консистенції схоже на пудинг відразу солити не можна. Воно має як мінімум два, а краще три дні полежати в холодильнику. Тільки після цього воно стане придатним до приготування. Не забудьте його добре вимити теплою, але не гарячою водою, після чого обов'язково обсушіть.
Рецепт солоного свинячого шпику з часником, пропущеного через м'ясорубку
Інгредієнти: сало – 05 кг; перець червоний (мелений) – 1/2 ч. ложки; петрушка – 1/4 пучка; часник – 4 зубки; перець чорний (мелений); сіль. Приготування Підготовлене витримане сало просто подрібніть за допомогою будь кухонної техніки, будь то м'ясорубка або ж блендер. Зелень, склад якої ви можете змінювати, порубаєте (можна зробити її досить дрібною, а можна і навпаки). Потім з'єднайте всі інгредієнти і добре, скрупульозно вимішуйте. Після чого викладіть в харчову фольгу і загорнувши в ковбаску покладіть в холодильник, вже на наступний день можна спробувати, наскільки смачним вийшов шпик.
Шпик свинячий в розсолі
Інгредієнти: сало – 05 кг; вода – 1 л; духмяний перець – 6 горошин; перець горошок – 8 горошин; часник – 4 зубки; насіння кропу – 1 ч. ложка; лаврове листя – 5 листків; сіль – 180 р. Приготування До смішного простий спосіб засолювання сала. У каструльці змішайте всі інгредієнти і прокип'ятіть пару хвилин, відставте її охолонути і настоятися. А підготовлене сало, нарізане невеликими шматочками, залийте вже остившім розсолом і чим-небудь притисніть, так як воно не буде намагатися спливти. Не пройде і чотири дні, як ви вже зможете насолоджуватися смачним салом.