Сочевиця – дуже корисний вид їстівних бобових. Це чудовий білковий продукт, що містить, крім усього іншого, рослинну клітковину. А це означає, що з сочевиці можна готувати смачні пісні страви, в тому числі і супи.
Так що йдемо в магазин або на базар і вибираємо гарну сочевицю будь-якого сорту і кольору, яка більше подобається. Слід зауважити, що сочевиця різних сортів (зазвичай розрізняють по кольорам) зварюється до готовності в неоднакове час, проте в будь-якому випадку, вона вариться від 20 до 60 хвилин (будемо визначати готовність досвідченим шляхом, то є, на смак).
Як зварити пісний суп із сочевиці?
Однозначно краще зварити сочевицю окремо і, може бути, промити (для уникнення можливого посилення метеоризму), а потім додати решту.
Суп пісний дієтичний з сочевицею, картоплею і грибами – рецепт
Інгредієнти: сочевиця – 1-15 склянки; морква – 1 шт.; картопля – 3 шт.; гриби білі або печериці – 5-8 шт.; олія оливкова; зелень (цибуля, петрушка, кріп та ін); часник – 2 зубчики; спеції сухі мелені. Приготування Замочуємо сочевицю хвилин на 20 у крутому окропі, потім промиваємо, заливаємо чисту воду і варимо до готовності в просторій каструлі.
В окремій каструлі варимо протягом 20 хвилин нарізані моркву, гриби і картоплю (води потрібно не більш 15 л, а краще менше). Додаємо спеції. Фактично це вже овочевий суп.
Як тільки сочевиця готова, промиваємо її кип'яченою водою (або не промиваємо) і з'єднуємо з овочевим супом з другої каструлі. Вливаємо трохи оливкової олії, якщо хочете – заправте суп 2 столовими ложками томат-пасти.
Додаємо рубану зелень і часник. Даємо супу настоятися 10 хвилин під кришкою.
Подаємо з грубими дієтичними хлібцями.
Пісний суп-пюре з сочевиці – рецепт в індійському стилі
Інгредієнти: сочевиця (краще червона або жовта) – 2 склянки; солодкий перець червоний – 2 шт.; гарбуз мускатний – 200 г; фенхель – 1 плід; суміш сухих спецій каррі; томат-паста – 3 ст. ложки; часник – 3-5 зубчиків; зелень (цибуля, петрушка, кінза, розмарин, базилік, естрагон); насіння кунжуту – 2 ст. ложки; лимон. Приготування Сочевицю запарюємо окропом, промиваємо, проварюємо (відвар зливаємо в окрему миску).
М'якоть гарбуза, солодкий перець і фенхель нарізаємо дрібно і пасеруємо до м'якості в сковороді на пісному маслі з додаванням карі та томату. Остуджуємо цю суміш, додаємо в неї трохи соку лимона і води.
Готову сочевицю, часник і пасеровані в сковороді овочі доводимо блендером до стану однорідності. Якщо консистенція занадто густа підливаємо трохи відвару сочевиці.
Готовий теплий суп розливаємо в порційні чашки, присипаємо рубаною зеленню і насінням кунжуту. Такий пісний суп із сочевиці подаємо з прісною простий коржем або лавашем .
Пісний суп із зеленої сочевиці з баклажанами – рецепт в паназиатском стилі
Інгредієнти: сочевиця – 1 склянка; баклажани – 2 шт.; стиглі томати тугі червоні – 2-3 шт.; корінь імбиру – 1 шт.; лемонграс, кінза, базилік; черемша; олія кунжутна; часник і спеції – за розсудом; соєвий соус. Приготування Сочевицю запарювати окропом і промивати двічі, потім зварити до готовності, відвар не зливати.
Баклажани нарізати кубиками, потримати в холодній воді хвилин 10 і відкинути на друшляк.
Сильно розігріти в сковороді кунжутне масло. Обсмажити баклажани при періодичному помішуванні і струшуванні сковороди. Додати крупно рубані томати і спеції. Зменшити вогонь і дотушить.
З'єднати баклажани з сочевицею, присипати подрібненою зеленню. Заправити суп соєвим соусом. Можна подавати з рисовими колобками або ячмінними коржами.