Що стосується окрошки як страви в цілому, то практично від кожного можна почути ствердно позитивну відповідь з приводу того, подобається її смак чи ні. Але якщо розглядати варіанти страви з використанням тієї чи іншої основи для її приготування, тут думки значно різняться. Комусь подобається окрошка на кефірі з ковбасою, хто віддає перевагу страву на воді з відварним язиком. А деякі просто без розуму від смаку страви на бульйоні або квасі з м'ясом. Кожен з варіантів в тому чи іншому регіоні вважається класичним і приготування найпопулярніших з них ми розглянемо нижче в наших рецептах.
Окрошка - класичний рецепт з ковбасою на кефірі
Інгредієнти: кефір – 650 мл; варена докторська ковбаса – 275 г; яйця курячі середнього розміру, відварені круто і очищені – 4 шт.; стебла лука зеленого – 3-4 шт.; редис середнього розміру – 5 шт.; свіжі огірки – 275 г; картопля, зварена в мундирі і очищений – 350 г; гілочки свіжого кропу – 5-7 шт.; сіль велика – за смаком; вода кипяченная (за бажанням) – за смаком. Приготування Для приготування окрошки за даним рецептом ковбасу, яйця, картоплю і огірки нарізаємо приблизно рівними кубиками. Редис подрібнюємо все тими ж кубиками, тільки як можна дрібніше. Подрібнюємо також дрібно стебла зеленого лука і гілочки кропу. Всі підготовлені компоненти змішуємо в мисці, приправляємо сіллю і перемішуємо. Для подачі в тарілки порційно накладаємо приготоване густе наповнення і заливаємо його кефіром. Якщо кефір занадто густий, то його можна перед застосуванням розвести трохи кип'яченої охолодженої водою.
Абсолютно ідентичний класичний рецепт окрошки з ковбасою на сироватці, де вона використовується замість кефіру. Для більшої насиченості в даному випадку, як правило, додатково додають в тарілку по смаку сметану або майонез.
Окрошка - класичний рецепт на квасі з яловичиною
Інгредієнти: квас – 950 мл; відварена до готовності яловичина – 275 г; яйця курячі середнього розміру, відварені круто і очищені – 4 шт.; стебла цибулі зеленої – 3-4 шт.; редис середнього розміру – 5 шт.; свіжі огірки – 275 г; картопля, зварена в мундирі і очищений – 350 г; гілочки свіжого кропу – 5-7 шт.; сіль велика – за смаком; сметана – за смаком. Приготування Густу основу для окрошки готуємо аналогічно описаному вище рецептом, але замість ковбаси в даному випадку нарізаємо невеликими кубиками відварену до м'якості яловичину. В іншому також змішуємо подрібнені інгредієнти кубиками, підсолюємо їх і розкладаємо порційно по тарілках. Заливаємо все квасом, додаємо на кожну порцію приблизно по столовій ложечці сметани і перемішуємо. Квас в даному випадку краще використовувати несолодкий.
Окрошка - класичний рецепт з ковбасою на воді з оцтом
Інгредієнти: холодна кип'ячена вода – 950 мл; варена докторська ковбаса – 275 г; яйця курячі середнього розміру, відварені круто і очищені – 4 шт.; стебла цибулі зеленої – 3-4 шт.; оцет – за смаком; свіжі огірки – 275 г; картопля, зварена в мундирі і очищений – 350 г; гілочки свіжого кропу – 5-7 шт.; сіль велика – за смаком; сметана або майонез класичний – 150 р. Приготування Підготовчий етап в процесі приготування окрошки на воді мало чим відрізняється від попередніх. Ковбасу, огірки, яйця і картоплю подрібнюємо кубиками й викладаємо в каструлю. Додаємо нарізану зелену цибульку, укропчик і заливаємо все водою, яку необхідно заздалегідь перекип'ятити і охолодити в холодильнику. Додаємо сметанку або класичний майонез, підсолюємо за смаком і додаємо оцет. Останній при бажанні можна замінити лимонним соком або лимонною кислотою. Можна подавати страву відразу ж, але бажано дати йому трохи настоятися в холодильнику.